Главна / Вести / Косово и Метохија / Гренел поручио: САД не могу да заштите Косово од Косова

Гренел поручио: САД не могу да заштите Косово од Косова

Специјални изасланик америчког председника за дијалог, Ричард Гренел, поручио је данас да Америка више не може да троши стотине милиона долара на војну и другу помоћ и пројекте на Косову, чија влада ради против интереса свих грађана.

Гренел је то рекао у директном разговору са чланом Председништва ДСК, Скендеру Хисенију.

Ову снажну поруку Гренела пренео је Хисени на свом фејсбук профилу.

“Али, Америка не може да заштити Косово од Косова, наиме од неодговорног понашања владе и њених лидера, била је порука амбасадора Гренела, додајући да Америка не може да настави да троши стотине милиона долара на војну и другу помоћ и пројекте, у земљи у којој влада ради против интереса својих грађана”, написао је Хисени.

Лидер ДСК, чланице владајуће коалиције, Иса Мустафа саоштио је раније данас да ће функционер те странке разговарати са Гренелом о актуелној ситуацији на приштинској политичкој сцени.

Мустафа је подсетио и да је став те странке потпуно и безусловно укидање такси на српске и производе из БиХ.

Мустафа код Гренела проверава детаље сусрета Вучић-Тачи

Након више узастопних упозорења Приштини о могућем повлачењу америчких трупа са косовске територије, ако таксе не буду укинуте одмах и безусловно, председник ДСК, Иса Мустафа каже да је послао функционера те странке да са Ричардом Гренелом разговара директно о детаљима недавног сусрета српског председника Александра Вучића и Хашима Тачија у Вашингтону.

Неименовани функционер ДСК добио је задатак и да специјалном изасланику америчког председника за дијалог, Гренелу, пренесе ставове те странке о актуелној ситуацији на приштинској политичкој сцени.

Обрађајући се грађанима Косова, Мустафа је на свом фејсбук профилу написао да признаје да су односи Приштине и САД ушли у, како наводи, “врло деликатну и критичну фазу”, али сматра да ни таксе ни мере реципроцитета не могу да се мере са тим односима.

Реагујући на изјаву републиканског сенатора Дејвида Перђуа, Мустафа каже да она јасно указује где је Косово данас.

“Не постоји накнада или реципроцитет који одређује однос са нашим главним савезником. Као вођа ДСК, јасно сам тражио безусловно укидање тарифе и да би реципроцитет требало да буде договорен са САД и ЕУ, зависно од понашања Србије. То је став и ДСК. Сматрам да на Косову не постоје они коју моу да угрозе или да доведу у питање односе са САД”, навео је Мустафа.

Лидер ДСК је написао да је у контакту са Гренелом, као и да ће разговарати са коалиционим партнером Аљбином Куртијем.

“Разговараћу са премијером Куртијем, као коалиционим партнером, а као ДСК у наредним данима разјаснићемо активности које одржавају партнерство и пријатељство са САД”, навео је Мустафа.

Извор: Танјуг

Check Also

Даут Харадинај: “Палата младих“ у Приштини постала центар за дрогу

Члан председништва Алијансе за будућност Косова Даут Харадинај, који је и кандидат те странке за …