Главна / Вести / Косово и Метохија / Фестивал “Царски гласови” одржан у Грачаници

Фестивал “Царски гласови” одржан у Грачаници

У великој сали Дома културе у Грачаници одржан је први фестивал изворних и народних песама “Царски гласови” посвећен легендарним извођачима народне и изворне песме мари Ђорђевић и Јордану Николићу. Фестивалу су претходиле аудиције по местима широм Косова и Метохије, на којима су изабрани најбољи кандидати који су се представили публици у ревијалном извођењу. Наиме, иако су многи фестивали такмичарског карактера, организатори су одлучили да ове године представљање певача буде ревијалног карактера, али пошто је фестивал настао са циљем да постане традиционалан, постоји могућност да већ наредни буде такмичарског карактера.

На овогодишњем фестивалу, учешће је узело двадесет младих извођача из свих крајева Косова и Метохије. Они су наступали уз пратњу Народног оркестра РТС под управом Синише Вићентијевића. Поред њих, гости вечери били су и познати певачи народне музике Раша Павловић, Ранко Шемић, Марија Перић, Јелена Спирић, Вокално инструментални састав Музичке школе Стеван Мокрањац Приштина.

По речима председника Удружења естрадних уметника Косова и Метохије Златка Стојановића, сви учесници фестивала су музички талентовани млади људи, а неки од њих ће вероватно и наставити да негују традицију и песме које су певали Јордан и Мара. Поред Удружења, за организацију фестивала побринуо се и Дом културе Грачаница. Покровитељ манифестације је Канцеларија за Косово и Метохију, док су фестивал помогле и бројне установе, институције и приватна предузећа.

Међу медијским спонзорима фестивала су и ТВ Мост, РТВ Грачаница, ТВ Пулс Шилово, којима су организатори захвалили на учешћу.

Треба нагласити да је сав приход од продатих улазница био намењен у хуманитарне сврхе, тачније за лечење Ивоне Ивановић из Кузмина, која је већ пет година у тешкој дијабетичкој коми.

Други део фестивала је, како је најављено, требао да буде одржан у Београду 23. марта, али ће због новонастале ситуације и забране окупљања, највероватније бити одложен.

 

Check Also

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК …