Главна / Друштво / СЗО прогласила пандемију због корона вируса; У Србији до сада 18 заражених; За сада нема обуставе наставе

СЗО прогласила пандемију због корона вируса; У Србији до сада 18 заражених; За сада нема обуставе наставе

Светска здравствена организациjа прогласила jе данас пандемиjу корона вируса, а директор СЗO Tедрос Aдханон Гебреjесус рекао jе да jе та организациjа дубоко забринута алармантним нивоима ширења.
Због тога jе СЗO и проценила да се COVID-19 може окарактерисати као пандемиjа, рекао jе Tедрос на брифингу у Женеви, пренео jе AП.

У Србиjи jе потврђено jош шест случаjева заразе коронавирусом, тако да jе броj заражених порастао на 18, саопштило jе вечерас Mинистарство здравља.

Oд последњег извештаjа од 18 часова тестирана jе 21 особа у Институту Tорлак од коjих jе шест особа  било позитивно, а 15 негативно на нови корона вирус.

Влада Србије на данашњој седници донела је нове мере и прецизирала поједине постојеће, ради сузбијања коронавируса. Мере сутра ступају на снагу.

Нема обуставе наставе

На основу става епидемиолога, у овом тренутку нема обуставе наставе, али се наставља интензивно праћење ситуације у вртићима, школама и на универзитетима.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је инструкцију свим основним и средњим школама у земљи у циљу превенције ширења евентуалне инфекције.

Свакога дана у 18 часова Министарство здравља и епидемиолошке службе обавештаваће грађане о стању коронавируса у Србији.

Све одлуке ступају на снагу у четвртак, 12. марта 2020. године.

Одложити путовања

Влада Србије позива грађане Србије који раде у иностранству и који долазе са подручја са интензивном трансмисијом коронавируса, а планирају долазак у земљу за предстојеће ускршње празнике, да путовање одложе.

Такође, апелује се на грађане да приликом организације приватних догађаја као што су свадбе, крштења, и сличне манифестације са већим бројем људи, да ти догађаји буду организовани у складу са одлуком која се односи на јавне скупове.

Check Also

Чланови Удржења породица киднапованих и несталих изразили сумњу у окончање процеса расветљавања свих случајева

У организацији Удружења породица несталих и киднапованих у Грачаници одржан је округли сто на тему …