Главна / Култура / Представа “Мали принц” Малог театра изведена у Грачаници

Представа “Мали принц” Малог театра изведена у Грачаници

Публика у Грачаници, како млађи, тако и старији, али у највећем броју малишани, имала је прилике да погледа представу Мали принц, по мотивима новеле француског писца Антоана де Сент Егзиперија а у адаптацији и режији Дуње Николић.Представу су извели глумци Малог театра, које ради при Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици, а у великој сали Дома културе у Грачаници. 

Представа „Мали принц“ варира универзалну тему отуђења, запостављања детета скривеног унутар сваког човека услед свакодневних проблема и обавеза. Универзална је и сама поставка и сценографија комада где су ликови смештени на седам континената и осликавају оно у чему је човечанство исто – грамзивост, лукавост, егоизам, пасивност, самољубље и зависност.

Мало је рећи да је публика била одушевљена. О Малом принцу пуно знамо јер се ради о једној од најчитанијих и најкоментарисанијих књига дечје литературе, за коју се и данас воде полемике да ли је намењена само деци или и одраслима. Оно што је задивљујуће је да су глумци Малог театра дочарали на прави начин ликове из књиге, као и да се ради о веома талентованој деци глумцима. Представа по режији Дуње Николић обухвата и осавремењавање, па су уз већ позната дешавања у књизи, убачене и неке нове појаве са којима се сусрећемо, као што су мобилни телефони или актуелни корона вирус. Мало смеха у овој представи не шкоди, с обзиром да се ради о најмлађима у публици. Млади глумци Јована Јовановић и Матија Машковић имали су и непосредну интеракцију са публиком, силазили са сцене, а како рече Јована, о импровизацијама се често договарају и непосредно пред представу.

Оно што је адекватно пратило само извођење представе јесу и амбијент и музика. Једном речју, потпун доживљај Малог принца. За наше малишане, након ове представе, а због актуелне ситуације, неко време вероватно неће бити сличних догађаја.

 

Check Also

 Грачаница: Премијера представе „Улога моје породице у светској револуцији“

Премијера представе „Улога моје породице у светској револуцији“ по тексту Боре Ћосића,  у режији  Ивана …