Главна / Друштво / Марко Ђурић: Слобода кретања је стање које мора претходити сваком даљем разговору

Марко Ђурић: Слобода кретања је стање које мора претходити сваком даљем разговору

Приштина је забраном уласка на Косово и Метохију генералном секретару председника Србије Николи Селаковићу још једном на најбеспризорнији начин прекршила споразуме о слободи кретања чији је гарант ЕУ, и погазила све европске стандарде поштовања људских права и слобода.

Европска унија је обавезна да предузме кораке и мере како би осигурала спровођење споразума у чијем је доношењу посредовала у оквиру дијалога Београда и Приштине, а на хитну акцију позива и чињеница да је ова забрана донета како би се утицало на независне правосудне органе Републике Србије.

Чему служе толике међународне мисије и међународни представници на Косову и Метохији уколико нису у стању да гарантују поштовање елементарних људских права и спрече дрско, агресивно и самовољно понашање Приштине?

Слобода кретања је стање које мора претходити сваком даљем разговору о нормализацији, а Приштина се мора одучити од сталних покушаја да провокацијама и уценама истерује своју вољу, каже се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића.

Онемогућити једном легитимном политичком представнику Републике Србије да се креће по територији своје земље како би се изнудило нечије ослобађање из притвора је хајдучија и антиправно понашање, какво је можда било уобичајено на Балкану почетком 19. века или на Дивљем Западу, али нечему таквом свакако нема места у модерној Европи.

Извор: Саопштење, Канцеларија за КиМ

Check Also

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК …