Главна / Друштво / Српске здравствене установе на KиМ спремне за изазове

Српске здравствене установе на KиМ спремне за изазове

Заменик директора Kанцеларије за Kосово и Метохију Дамјан Јовић разговарао је данас са руководиоцима клиничко-болничких центара у Грачаници и Kосовској Митровици о опремљености и техничким капацитетима тих здравствених установа, као и изазовима са којима би се наш здравствени систем у покрајини могао суочити услед пандемије коронавируса.

Јовић је, након разговора са директором KБЦ Приштина са седиштем у Грачаници Братиславом Лазићем, изјавио да је један од најважнијих задатака Владе Србије брига, не само о својим грађанима, већ и о својим институцијама на KиМ.

“Налазимо се у ситуацији која је изазов за читаво човечанство, па самим тим не може ни нас да мимоиђе. У наредним данима и у датим околностима потрудићемо се да као влада, заједно са нашим здравственим и другим институцијама на KиМ, на адекватан начин покушамо да одговоримо том изазову”, рекао је Јовић.

Он је подсетио да наше здравствене институције на KиМ годинама раде у отежаним околностима када је реч о снабдевању лековима и неопходном опремом, и поручио да је, у датим околностима, додатан изазов и задатак да се пружи максималан квалитет услуге нашим грађанима.

“Зато смо данас и били овде, да још једном поразговарамо и консултујемо се са људима из струке. Они су ти који предлажу мере, а ми смо ти који ће покушати да у највећој могућој мери изађемо у сусрет њиховим захтевима на корист грађана”, казао је Јовић.

Братислав Лазић изјавио је да се KБЦ Приштина у Грачаници, као и све остале здравствене институције у систему Републике Србије на KиМ, правовремено организовао у складу са препорукама добијеним од Министарства здравља Србије.

“Мере се састоје у томе да су формирани мобилни тимови који ће на терену у случају да дође до појаве инфекције коронавирусом вршити прегледе пацијената и тријажу у складу са принципима који се примењују у ситуацијама епидемије и пандемије. Опремили смо задовољавајући број изолационих јединица у којима би случајеви који су тежи могли бити смештени и где ће се примењивати њихово лечење”, рекао је Лазић.

Осврћући се на мере које је Приштина почела да спроводи на административним прелазима ка централној Србији, Лазић је изразио очекивање да неће бити проблема када је реч о деловању здравствених радника и здравственог система.

“Мислим да ће се размишљати рационално и очекујем да не буде додатних проблема поред ових које годинама имамо. Очекујем да ће једна висока здравствена и хумана свест људи превагнути и да ћемо моћи да функционишемо адекватно и примерено овој тешкој ситуацији”, поручио је Лазић.

smart

Јовић се данас састао и са директором KБЦ Kосовска Митровица Миланом Ивановићем и након састанка поручио да је од приоритетног значаја да све српске институције на KиМ делују на координиран начин, да се подржавају међусобно, као и да грађани буду дисциплиновани и слушају инструкције Владе Србије и здравствених институција.

“Све мере које предлажемо и спроводимо јесу мере која струка предлаже, дакле најеминентнији лекари и епидемиолози. Оно што је задатак политичких институција јесте да у датим околностима, које овде на KиМ нису лаке, и што се тиче снабдевања здравствених установа и услова у којима раде, покушамо да обезбедимо најбоље могуће функционисање наших институција”, рекао је Јовић.

Према његовим речима, у случају да дође до појаве првих случајева заражених коронавирусом, надамо се да ћемо успети да изазову одговоримо на адекатан начин.

Доктор Ивановић рекао је да је за сада у Kосовској Митровици ситуација стабилна и да није утврђен ниједан случај инфекције коронавирусом, и да су се три узета узорка показала као негативна.

“Предузели смо потребне мере у превенцији ширења обољења, формирали смо тимове, мобилисали здравствене раднике, организовали смо се на начин на који је то наложено, и грађани могу да буду мирни, јер имамо услова и опреме да укажемо потребну здравствену заштиту свима којима буде потребна”, рекао је Ивановић.

Check Also

На КиМ 153 новозаражена, четворо преминуло

На КиМ су у последња 24 сата забележена 153 нова случаја коронавируса, а од последица …