Главна / Друштво / К. Митровица: Хране и лекова има, уводи се радна обавеза. На северу КиМ нема оболелих

К. Митровица: Хране и лекова има, уводи се радна обавеза. На северу КиМ нема оболелих

Хране и лекова има довољно, нема потребе за стварањем залиха и нико од грађана Косовске Митровице неће остати без животних намирница, саопштено је данас на заседању Кризног штаба у Косовској Митровици. На састанку одржаном у Митровачком двору, саопоштено је да засад, на северу Косова и Метохије није забележен ниједан случај коронавируса.

Председник Привременог органа Општине Косовска Митровица Александар Спирић апеловао је још једном  на грађанство да се понаша у складу са општим препорукама у вези одржавања личне хигијене и додао да нема места паници.

Такође, на данашњем састанку прочитана су упутства Владе Републике Србије о функционисању општинских институција, у складу са  ванредним стањем које је синоћ ступило на снагу, одлуком државног врха Србије, а у циљу сузбијања коронавируса.  Овим правилником, ограничава се рад са странкама, а уводи се и радна обавеза за све запослене.

„Забрањено је узимање годишњих одмора  из којих су изузете категорије – хронични болесници, труднице, родитељи малолетне деце о којој нема ко да брине, уз достављање доказа о радној обавези другог родитеља. Свим овим категоријама, дозвољава  се  рад од куће, без удаљавања уз, по потреби, обавезног јављања надлежнима“ стоји у упутствима које је Спирић данас представио новинарима.

Посебна пажња посвећена је старијим грађанима, којима се препоручује потпуна кућна изолација у време трајања пандемије. О најстаријим грађанима бринуће тимови за достављање хране, које ће Општина формирати. Општина је такође отворила и телефонску линију за најстарије грађане, који ће бити отворени од 8 до 22х. Волонтери ће овој категорији грађана бити доступни у случају  било какве потребе. Број телефона убрyо ‘е бити установљен.

Иначе, све институције ће у наредним данима, функционисати у складу са препорукама надлежних органа.

Директор КБЦ –а Косовска Митровица др Милан Ивановић потврдио је да на северу Косова и Метохије, засад није регистрован ниједан случај заразе коронавирусом. Митровачка болница и све здравствене установе које функционишу у оквиру КБЦ-а, добро су снабдевене лековима и свим потребним материјалом, пре свега антибиотицима и инфузионим растворима, као и хигијенском опремом, тврди Ивановић.

„Епидемиолошка ситуација у овом тренутку је стабилна . Нема потврђених случајева оболевања од коронавируа у нашим здравственим установама. Препоруке које добијамо из нашег здравственог система  се примењују и ја очекујем да ће то дати резултате и да ћемо имати што  мањи број оболелих“ рекао је Ивановић и подсетио да сви који евентуално осете симптоме коронавируса, требало би да се јаве надлежним епидемиолозима на  телефоне 028 498 274, 064 8 252 820 и 064 4 874 237 . Тек када се утврди да је пацијент сумњив, ангажују се мобилни тимови који долазе до пацијента.

КБЦ Косовска Митровица има довољне количине потребних лекова, рекао је Ивановић.

„ Личне заштитне опреме за пацијенте и здравствене раднике  имамо довољно- маски, рукавица, мантила, а имамо и одређен број респиратора“ рекао је Ивановић и позвао грађанство да се понаша одговорно и да ситуацију схвати озбиљно.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК …