Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Апел грађанима Косова и Метохије да поштују мере изолације

Ђурић: Апел грађанима Косова и Метохије да поштују мере изолације

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић позвао је данас све грађане на Косову и Метохији да се строго придржавају мера које је предложила Влада Србије за борбу против вируса корона, поручивши им да Београд чини максималне напоре да се снабдевање у српским срединама одржи нормалним, као и да је претходних дана требовано све оно сто је потребно од медицинске опреме.

Ђурић је навео да је Влада Србије заједно са здравственим радницима требовала све оно што је потребно од наших званичних институција и додао да ће се по том питању сарађивати са свима који могу да допринесу у борби за очување здравља нашег становништва.

“Сарађиваћемо и са међународним мисијама и са привременим институцијама у Приштини, са свима на које на било који начин можемо или морамо да се ослонимо, како бисмо сачували здравље наших људи, безбедност целокупне наше популације, а посебно најугроженијих категорија становништва”, казао је Ђурић.

Позвао је све да храброст покажу поштујући мере које је Влада Србије прописала и то на самодисциплинован и одговаран начин, слушајући савете лекара и надлежних.

“У овом тренутку само одговорношћу и строгом дисциплином можемо да сведемо последице овог догађаја на минимум”, навео је Ђурић и позвао све грађане да покажу солидарност.

Поручио је да се предузимају максимални напори да се снабдевање у свим српским срединама на КиМ одржи нормалним, да и на северу КиМ и у свим српским енклавама и већим срединама јужно од Ибра, ничега не фали.

Директор владине канцеларије обавестио је грађане да су органи локалних самоуправа КиМ преузеле мере из својих надлежности, да су у општинама са српском већином формирани кризни штабови који су сачињени од локалних политичких званичника, здравствених радника, припадника комуналних служби, представника органа безбедносних служби тамо где за то постоји могућност.

Захвалио се и младима који су и претходних дана показали спремност и солидарност волонтерским радом у установама које ће обезбеђивати старије суграђане и које ће им помагати у тешком периоду и апеловао на њих да наставе да то чине и у наредним данима наводећи да ће та њихова помоћ бити од виталног значаја за здравље оних који спадају у најугроженије категорије.

Такође, захвалио се лекарима из централне Србије који ових дана одлазе на КиМ како би припремили институције за оно што може да нас сачека.

“На КиМ смо навикли на ванредно стање, у њему живимо не само 20 година, већ већина оних који живе тамо, живе у ванредном стању читав свој живот. Сада је само потребно да ту нашу урођену опрезност, самодисциплину и храброст испољимо на тај начин што ћемо се придржавати мера које нам прописују наши епидемиолози, Министарство здравља и друге надлежне институције”, истакао је Ђурић.

Директор владине Канцеларије поручује и да је данас права храброст бити спреман да када је потребно не идеш у кафану када се то прописује, не идеш на јавна окупљања, да се најстрожије придржаваш свих оних мера које је Влада прописала.

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …