Главна / Вести / Србија / Нове мере Владе – старији од 65 не смеју на улицу, од 20 до пет ујутру строга забрана кретања

Нове мере Владе – старији од 65 не смеју на улицу, од 20 до пет ујутру строга забрана кретања

Од среде ујутру у 10 часова у свим урбаним срединама, апсолутно је забрањен излазак на улицу лицима старијим од 65 година, а на селу лицима старијим од 70 година, рекао је председник Србије Александар Вучић после седнице Владе. Од 20 часова до 5 ујутру нико не може да буде на улици, сем надлежних органа на задатку и оних који имају радну обавезу на трећој смени, навео је председник Вучић.

Александар Вучић је рекао да због чињенице да није постигнута пуна дисциплину која је неопходна да би се смањио степен ризика за становништво, Влада је донела одлуке које су непопуларне, али које ће значити заштиту живота.

“Жаришта су нам градови. За сада три града су значајно погођена, Београд као највеће, Кикинда и Ниш, нешто мање Чачак. Један део пољопривредног становништва иузмеђу 65 и 70 година мора да обави сетву, али неупоредиво мања изложеност у овом тренутку коронавирусу”, навео је председник Вучић.

Сва лица старија од 65 година, каже, од сутра у 10 сати морају да остану у кућама.

“Ја вас молим да погледате зашто то радимо. Зашто би то ико нормалан радио, осим у крајњој нужди. Покушаћемо да до свих домова дођемо преко младих људи од 25 до 26 година. Тамо где то не успемо, отворићемо продавнице за пензионере који не буду могли да добију помоћ”, истакао је председник.

Забрана кретања од 20 часова до опет ујутру

За пензионере ће, како је напоменуо, између 4.00 и 7.00 недељом ујутру, када нема никога на улици, под посебним правилима отворити суперкмаркете.

“Од сутра у 20 сати до 5 сати ујутру свакога дана уводи се забрана кретања свим лицима било којег старосног доба. Нико не може да буде на улици, сем надлежних органа на задатку и оних који имају радну обавезу на трећој смени”, казао је председник Вучић.

Према његовим речима, у Италији је умрло 345 људи, Шпанија је 5. марта имала троје мртвих, пре само 11 дана. За само десет, 11 дана дошли су до 510 мртвих.

“Они тај успон имају већи него Италија. Ситуација у Француској је ужасно тешка, тешко је и у Немачкој, Аустрији, Словенији, све теже је у Грчкој. Надам се да ће Хрвати да се изборе са уласком короне у болнице. То је нама највећа опасност. Предузимамо и жешће мере. Многи нису до данас такве мере предузели, а суочени су и са тежом ситуацијом. Молим људе да то разумеју”, навео је Вучић.

Војска преузима контролу над граничним прелазима

Војска Србије ће, објашњава, предузети под своју контролу све граничне прелазе, све мигрантске центре. Преузима све болнице под своју контролу.

“Мора да буде наоружана, да би заштитили лекаре. Имали смо ситуацију да људи који су долазили из иностранства су хтели да туку наше лекаре. Они раде за нашу децу и наше родитеље. Они морају да чувају да корона не уђе у болнице”, додао је председник.

Полиција, наводи, ради ужасно тежак посао.

Од 7.607 контролисаних лица, чак 1.653 није пронађено код куће.

“Ја се питам да ли је могуће да се неко тако неозбиљно понаша. У Ниш нам је корона стигла преко Лугана, у Кикинду преко Милана, Београд комплетан преко Милана. Казне ће бити веома, веома оштре за све људе који су кршили изолацију”, нагласио је Вучић.

Check Also

“Ђедов Сабор” у Осојану у знак сећања на митрополита Амфилохија

Поводом двадесет година од почетка повратка расељених и избеглих Срба у Осојане, Епархија рашко-призренска и …