Главна / Вести / Србија / Министар спољних послова Ивица Дачић дао инструкцију свим представништвима РепубликеСрбије

Министар спољних послова Ивица Дачић дао инструкцију свим представништвима РепубликеСрбије

Од појаве вируса Covid 19 у свету, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић дао је инструкцију свим дипломатско-конзуларним представништвима РепубликеСрбије у свету да помоћ и заштита нашихграђана у угроженим подручјима мора да представља приоритет у њиховом раду.

МСП је на све расположиве начине (посредством ДКП, СПЦ, гласила дијаспоре и др.) дистрибуирао у иностранству Препоруку Владе Републике Србије да држављани РепубликеСрбије, који бораве у иностранству, до даљег одложе сва путовања у Републику Србију која нису неопходна.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова је свакодневно у контакту са својим колегама министрима спољних послова, као и са представницима међународних организација, са којима настоји да на најбржи начин пронађе решења за многобројне проблеме који настају услед рестриктивних мера које земље доносе како би се заштитиле од вируса, а највећи број проблема односи се наограничење превоза путника и транспорта робе.

Одлуком првог потпредседника Владе и  министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића формиран је Кризни штаб у МСП у циљу пружања помоћи нашим грађанима у иностранству.

Сва ДКП Републике Србије у овом тренутку у свету пружају конзуларну помоћ нашим грађанима, упркос тешким условима са којим се суочавају у раду. Након увођења рестриктивних мера већине страних држава, држављани Републике Србије, у  великом броју затечени су на одређеним дестинацијама без могућности наставка планираног пута у Републику Србији.  Реч је о грађанима које у страним државама затекли на службеним и туристичким путовањима, на лечењу од малигних и других тешких болести, студентима  и сл.

Сва ДКП улажу максималне напоре да се реше проблеми наших грађана и организује њихов повратак уколико је то неопходно. Уједно, Министарство спољних послова још једном апелује на све грађане да не крећу на пут уколико имају могућност даостану у страној земљи.

Од увођења ванредног стања у Републици Србији, 15. марта 2020. године, Министарство спољних послова је ангажовано и на помоћи страним држављанима (и њиховим ДКП) које је мера забране уласка/транзита у Републике Србију затекла на путу ка матичној држави или на самој граници РепубликеСрбије.

 

Check Also

Српска деца из региона и дијаспоре у летњем кампу у Београду

Српска деца са Косова и Метохије, као и из више земаља региона и Западне Европе, …