Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић 19. октобра у Грачаници

Дачић 19. октобра у Грачаници

dacic

Премијер Србије подржаће кандидате СПС-а на локалним изборима на Косову

 Премијер Ивица Дачић ће 19. октобра, за време предизборне кампање за локалне изборе на Косову и Метохији, посетити Грачаницу и позвати Србе да 3. новембра изађу на биралишта. Он неће учествовати у класичним партијским скуповима на Косову, али ће искористити прилику да подржи партијске другове који се налазе на изборној листи „Српска”.

Дачић је јуче, вероватно алудирајући на различита тумачења последњег договора из Брисела у Београду и Приштини, рекао да треба одвојити оно што се говори у јавности и што служи „за унутрашњу употребу” и оно што ће бити. „Не интересује ме како ће неко то образложити. Ја хоћу да идем на Косово и то мора да ми се обезбеди и крај”, преноси Танјуг. Он је подсетио да је у Бриселу јасно речено да има право да иде на Косово током изборне кампање и да то право не може нико да му оспори.

„Ми као држава Србија имамо интерес да позовемо грађане да изађу на изборе и тиме учествујемо у кампањи. Форма је небитна, важно је да будемо са нашим народом, позовемо га да изађе на изборе и подржи листу иза које стоји држава Србија”, изјавио је јуче Дачић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић пренео је специјалном известиоцу УН за људска права интерно расељених особа Чалоку Бејанију да се интерно расељенима мора омогућити право гласа на косовским локалним изборима. Дачић је истакао да власт у Приштини настоји да велики број интерно расељених лица искључи из бирачких спискова на предстојећим локалним изборима.

Извор „Политике” из Дачићевог окружења тврди да је све што је Хашим Тачи причао после Бриселског договора (укључујући и његову изјаву да српски званичници јужно од Ибра могу само у посету манастирима) само предизборна кампања. Као доказ наводи то што ће премијер Србије прво на Косову посетити Грачаницу, која се налази јужно од Ибра. Грачаница јесте јужно од Ибра, али је и седиште чувеног православног манастира који ће Дачић по свој прилици искористити прилику да посети.

 

Check Also

Петковић: Велика Хоча памти славна времена и славну историју још од цара Душана

Директор Канцеларије за Косово и Метохију након Ораховца обишао је и Велику Хочу и разговарао …