Главна / Друштво / Авенија – све више чланица, све више акција

Авенија – све више чланица, све више акција

goca_djoricОва година била је веома радна и веома успешна, када је у питању рад Удружења жена Авенија из Лапљег села. По речима председнице овог удружења Гордане Ђорић, у току године повећан је и број чланица удружења и сад их има око 380 из свих крајева Косова и Метохије, а посебно интересовање за учествовање у активностима Авеније показале су жене из Косовског Поморавља. Наша радионица, која се бави израдом ручних радова, као и етно модела успешно ради, а радове смо излагали и у Врњачкој и Нишкој бањи, као и у порти манастира Грачаница за Видовдан, а након тога и 31. августа – каже Гордана Ђорић. У августу је организована модна ревија у Лапљем селу, која је веома лепо прихваћена међу посетиоцима и добила је позитивне оцене, а међу учесницама је било и пуно младих девојака, које су већ дуже време укључене у рад удружења. Ручни рад и народне рукотворине су у великој мери запостављени последњих година и зато је наш задатак да се традиција не заборави. Нама је важно да смо део српске културне баштине, да се стари занати очувају и на томе истрајно радимо – каже за наш радио Гордана Ђорић. Многе српске домаћице укључиле су се у рад удружења првих година после рата, на самом оснивању, први мотив је био да помогну својим породицама, а касније су и саме почеле да стварају пројекте.

Бројне акције Авеније, усмерене су на сузбијање насиља у породици. То је болна тема о којој смо разговарали врло често, и овде и у Београду. Било је иницијатива да се изгради сигурна кућа, међутим за сад се није успело у томе, али акције се настављају и очекивања су да ће нешто у будућности бити урађено на том плану. Врло често су жене злостављане у породици, а алкохолизам је један од најчешћих узрока.

Удружење жена Авенија учествоваће и у акцији Вечерњих новости, Избор за нај торту Србије, која ће бити одржана 9. новембра. Торте ће бити додељене напуштеној деци у домовима, а наше жене искористиће сву своју машту и креативност да се представе лепим посластицама на овом такмичењу.

 

Check Also

Српска листа осуђује сваки вид угрожавања безбедности и позива грађане да не наседају на провокације

Српска листа осуђује сваки вид угрожавања безбедности без обзира са које стране долази, и позива …