Главна / Вести / Србија / Дачић: Покушавамо да помогнемо нашим људима у иностранству

Дачић: Покушавамо да помогнемо нашим људима у иностранству

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас формиран Кризни штаб за помоћ људима који се налазе у иностранству и поручио да се спољна политика тренутно своди на борбу против коронавируса.

Он је на ТВ Прва поново апеловао на наше држављане у дијаспори да не долазе у Србију и објаснио да се помоћ Кризног штаба односи на хитне случајеве.

Навео да је било узнемирујућих информација да ће наше људе протерати са Малте што, како каже, није тачно.

Он је додао да држава покушава да помогне онима који су се затекли у иностранству, а реч је о изузетним случајевима, групама туриста, болеснима који су се лечили у иностранству да се врате, али је сад то постало помало немогуће због летова.

“Апелујем на наше људе који живе у иностранству и имају боравишну дозволу тамо. Није реч о туристима који сад имају проблема да преживе. Има ту дневних проблема, од тога да ли ће проћи 90 дана у ЕУ, али све те ствари ће се суспедовати, не треба око тога да брину”, поручио је Дачић за ТВ Прва.

Ситуација је, каже, таква да се суспеднује готово све.

Према његовим речима, спољна политика се тренутно своди на борбу против коронавируса, све спољне активности су укинуте, а иако се воде, то се чини путем видео конференција или телефонских позива.

“Контактирамо углавном на ову тему. По налогу председника се трудимо да наша земља дође до одређених медицинских средстава, опреме и лекова”, рекао је Дачић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Поповић: Историја је само једна – Срби и Руси су ослободиоци целе Европе у Другом светском рату

Више од седам деценија како свет обележава Дан победе над фашизмом и то је можда …