Главна / Вести / Србија / Прва жртва корона вируса у Србији пацијент из Кикинде

Прва жртва корона вируса у Србији пацијент из Кикинде

У Србији је забележен први смртни случај од корона вируса, а реч је о пацијенту из Кикинде, саопштила је данас премијерка Ана Брнабић на конференцији у Влади Србије.

“Морам да саопштим да смо нажалост изгубили први људски живот у борби против корона вируса. Пре неколико сати у КЦ Војводине у Новом Саду преминуо је мушкарац стар 59 година из Кикинде”, рекла је Бранбић.

Каже да је добио корона вирус од човека чији је син био у Милану и који се и сам бори сада за живот.

Она је у своје и у име председника Алкесандра Вучић изјавила породици саучешће.

Брнабић је рекла да је осам заражених корона вирусом у Србији тренутно у тешком стању и лекари се боре за његов живот.

На респираторима осам људи у тешком стању

Премијека Ана Брнабић изјавила је да је од 135 регистрованих случајева оболелих од короне у Србији, 64 у изолацији, а осам на респираторима.

“Нажалост, имамо једног преминулог. Наши лекарски тимови боре се за животе још осам грађана”, рекла је Брнабић.

Она је поручила да је на свима нама одговорност да покушамо да заштитимо себе, своје најмилије и најближе, породице, комшије, локалну заједницу… тиме што ћемо излазити што је мање могуће и поштовати препоруке.

“Рестриктивне мере које су донете, донете су да би се сачувало здравље нације, да бисмо имали што мање жртава у овом рату и да дамо шансу здравственом систему”, рекла је Брнабић и додала да се управо зато пооштравају мере забране кретања.

Она је навела да смо ушли у трећу недељу борбе против вируса корона, а да је иза нас најтежих 24 сата, али и да је испред нас вероватно још много дана тежих од овог данас.

Од сутра прекид јавног превоза, од недеље кафици

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је да се од сутра у 20 сати укида јавни превоз у Србији до даљњег.

Од недеље у 20.00 се затварају ресторани, кафићи и тржни центри.

Сутра стиже велика пошиљка помоћи из Кине

Наш највећи авион ербас А330 одлетео је за Кину и сутра се очекује да се врати са великом пошиљком помоћи за Србију, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.

Истакла је да је то организовано захваљујући ангажману председника Србије Александра Вучића и да се тај авион тренутно налази надомак Шангаја.

“Сутра увече се враћа са велким бројем медицинских апарта и заштитне опреме, али доћи ће, чему се највише радуђемо, експерти из Кине, који су се у тој земљи борили против корона вируса и који ће помоћи нашим стручњацима”, рекла је Брнабић.

Каже да и кинески стручњаци долазе у Србији, такође захваљујући ангажману председника Вучића, који се тиме бави 24 сата дневно.

“Очекујемо да се наш највећи авион врати и донесе још опреме и апарата и још експерата”, рекла је Брнабић.

Замолила је послодавце у Србји да запослени раде од куће, а да се за оне који то не могу обезбеди превоз, као и да се ти послодавци преко Привредне коморе Србије јаве влади.

Покушаћемо да привреда трпи што мање, рекла је Брнабић додајући да нико неће пропасти ако буде слабије пословао у овој ситуацији.

Молим вас да останете кући, поручила је Бранбић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Поповић: Историја је само једна – Срби и Руси су ослободиоци целе Европе у Другом светском рату

Више од седам деценија како свет обележава Дан победе над фашизмом и то је можда …