Главна / Вести / Косово и Метохија / Министри Вулин и Гламочић у посети Косову и Метохији

Министри Вулин и Гламочић у посети Косову и Метохији

Вулин и Гламочић у Великој Хочи

vulin_velika_hocaМинистар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин позвао је Србе у општинама где су у мањини да изађу на локалне изборе 3. новембра како би показали колико их има и да чине целину чија права морају да се поштују.
“Треба да изађу како би показали да су целина и да о тој целини треба да се води рачуна, да њихова права морају да се поштују, а заједница српских општина, без обзира да ли су на њеној територији или нису на њеној територији биће у обавези да брине о њима”, рекао је Вулин у Великој Хочи где присуствује отварању Завичајног музеја у “Господарској кући”.
Он наводи да су добијена обећања да ће после избора моћи да се разговара о формирању неких нових општина, где су Срби у већини, а где не постоје као једна територијална целина.
“У сваком слуцају ако не проговоримо довољно јасно, нико неће знати да постојимо”, указао је Вулин који је објаснио да је један од проблема Београда у Бриселу био тај што међународна заједница о југу Косова није хтела ни да говори, јер за њу ту није било Срба којима се треба обратити.
“Видите да их има, видите колико их има. Сваки овакав скуп говори колико их има и то је порука да треба да изађу на изборе да подрже своју листу и да са том листом, ако могу, утичу на живот себе и својих породица”, рекао је Вулин додајући да је то начин да поново преузмемо судбину у своје руке.
“Нисам дошао на Косово да делим Србе, већ да их ујединим. Грађанска иницијатива Српска је начин да се ујединимо, јер око чега ћемо се ми ујединити ако нећемо око једне заставе и ако нећемо око једне владе и Београда којег толико волимо. То је моја порука и све је на бирачима”, рекао је Вулин.
Вулин је указао и да се још увек не зна прецизан број расељених лица са Косова који су уписани у бирачки списак на Косову и да то није случајно, али да је наш партнер ОЕБС са којим се о томе разговара. “Ми о томе разговорамо са ОЕБС-ом и чекамо да се у наредних неколико дана ОЕБС јасно изјасни и да онда ми кажемо шта имамо о томе”, навео је Вулин.
Он је најавио да ће сви они који су одбијени из било ког разлога имати право жалбе. “Ми ћемо помоћи ако треба у тој жалби, али ничије право на избор не сме да буде ускраћено”, поручио је Вулин.

Министри Вулин и Гламочић на отварању бербе кромпира у Могили

vulini glamocic u mogiliПосету Космету министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин и министар пољопривреде у Влади Србије Драган Гламочић након обиласка Велике Хоче, наставили су у Косовском Поморављу и том приликом у месту Могила у општини Клокот присуствовали отварању сезоне вађења кромпира.

Министар Вулин рекао је у Могили да ће држава Србија учинити све како би унапредила пољопривредну производњу на Косову и Метохији, субвенционисала пољопривреднике и наставила да пружа подршку да све што се на Космету произведе има своје купце.

Срби ка Космету и Срби у Могили знају да је држава уз њих и да их никада неће напустити, рекао је Вулин.

Министар пољопривреде у Влади Србије Драган Гламочић рекао је да је Могила место која може сасвим сигурно да буде  носилац производње кромпира у Србији,  јер 40 до 50 тона по једном јесте количина која се ретко где добија.

На питање новинара како се произвођачима кромпира у Клокоту може помоћи министар Гламочић је рекао да ће Влада Србије и Министарство пољопривреде све захтеве пољопривредника из овог краја размотрити и пружити им најбоље решење.

„Од мене су тражили да им помогнемо да се земља испита и да се на основу тога примене најбоље агротехничке мере. То је најмање што можемо да урадимо у овом тренутку и колико већ наредних дана државни институти узеће учешће у  овоме и помоћи ратарима овог краја да принос кромпира,  кao  четврте гране исхране у свету,  буде на завидном нивоу не само у Србији него и у Европи и свету.

Митинг “Српске” у Клокоту

vulin u partesuНакон обиласка пољопривредних имања у Могили министри у Влади Србије присуствовали су скупу  Грађанске иницијативе  „Српска „ у Клокоту пред око 2000 мештана.

Кандидат за градоначелника испред Српске  у општини Клокот Срећко Спасић  истакао је да гласањем за Српску, српски народ гласа за свој останак на Космету. „Ми другу владу и државу немамо и зато будимо уз нашу Матицу, нашу Србију као што је она била свих ових година уз нас“, рекао је Спасић.

Министар пољопривреде Драган Гламочић  изразио је задовољство што  Срби Поморавског округа и у овако тешким  тренуцима препознају праве вредности да се својим радом и трудом изборе за себе и своју породицу, а на тај начин и за своју Србију.

Народни посланик у скупштини србије и председник покрајинског одбора Звонко Стевић позвао је Србе да 3. новембра гласају за Српску, а 4.граде српску заједницу.

Присутнима се обратио и министар без портфеља задужен за КиМ Александар Вулин речима да је много година прошло од када су се Срби окупили у оволиком броју са српским заставама. Ми морамо да истрајемо у овоме и да 3. новембра изгласамо „Српску“. Само ако изгласамо заједницу српских општина моћи ћемо да нашим заставама изађемо из овог окружења, изађемо из Клокота, изађемо  из Гњилана и покажемо да се не плашимо и да смо одлучни да останемо. Од нас самих зависи да ли ћемо да изаберемо  Српску или нећемо. Србија је улагала свих ових година, улаже и улагаће и зато послушајмо Србију кад нам каже да 3. новембра изађемо на изборе. И ја вас позивам да 3. новембра сви изађемо на изборе за себе, за „Српску“, за Србију рекао је Вулин.

На крају скупа министри Александар Вулин и Драган Гламочић заједно са кандидатом за градоначелника  општине Клокот Срећком Спасићем  и  представљеним одборницима скупштине општине Клокот прошетали су центром Клокота.

Check Also

Петковић: Много љубави, посвећености и вере уткано у песму Милана Васића “Полетео соко сиви”

Много љубави, посвећености и вере уткано је у песму Милана Васића “Полетео соко сиви”, о …