Главна / Друштво / Приштина укинула таксе на сировине, косовска влада на климавим ногама

Приштина укинула таксе на сировине, косовска влада на климавим ногама

 

 

Приштина је укинула таксу на сировине из централне Србије и БиХ, док се од првог априла очекује укидање намета на сву робу и производе. Влада је одлуку донела у очекивању ванредне седнице косовске скупштине на којој ће се расправљати о њеном паду.

У поноћ је формално почела примена одлуке косовске владе, а подразумева слободан пролаз сировина из централне Србије на свих шест административних прелаза – од Брњака и Јариња на северу, преко Мердара до Кончуља и Мучибабе на југу.

Током дана ћемо имати више информација када се буду огласили из министарства трговине и косовске царине. То су две кључне службе за примену владине одлуке о укидању таксе на српску робу.

Укидање таксе у потпуности треба очекивати до 1. априла, када ће влада увести и меру реципроцитета око свих питања у односима са Београдом.

Пре тога косовска влада треба да преживи, јер ју је један њен део, који представљају министри Демократског савеза, готово напустио.

Због смене министра унутрашњих послова и Куртијевих закаснелих одлука о укидању таксе, Демократски савез тражи обарање владе у скупштини, за шта је већ поднет захтев са потписима 43 посланика.

Захтев Демократског савеза подржаће опозициони посланици албанских странака. Ако скупштина разреши владу, она ће формално бити у статусу оставке, а једно од решења до нових избора је формирање свеобухватне владе за чијег мандатара треба консултовати поново странку коју предводи премијер Аљбин Курти.

Нови избори су сада неизводљиви због мера предузетих против ширења корона вируса, којим су на Косову заражене 24 особе.

Извор: РТС

Check Also

У српским срединама на КиМ седам нових случајева корона вируса

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је седам нових случајева корона вируса, саопштио …