Главна / Некатегоризовано / Светски дан вода под слоганом”Не можемо да приуштимо чекање”

Светски дан вода под слоганом”Не можемо да приуштимо чекање”

Данас се обележава Светски дан вода под слоганом”Не можемо да приуштимо чекање”, а ЈВП ”Србијаводе” су, због текуће ситуације ванредног стања услед епидемије вирусом Covid 19, осмислиле неколико едукативних  активности које се могу практиковати електронским путем.

  1. март се, од усвајања Резолуције УН 1992. године, сваке године обележава као Светски дан вода, како би се нагласила важност очувања водених ресурса и ширење свести о изазовима са којима се данас суочавамо. Циљ обележавања овог дана је да се истакне значај ресурса чисте воде на планети и значај воде за здравље, привредни развој и цивилизацију уопште, као и да се спречи хуманитарна катастрофа и ратовање због воде.

Вода је темељ живота и основни састојак сваког живог бића. Вода заузима огроман део површине планете Земље, међутим само је мали део те огромне количине доступан људима, у смислу да се може користити за пиће и друге потребе. Испуњавање основних људских потреба, друштвено- економски развој и смањење сиромаштва у великој мери зависи од воде.

У данашње време светске залихе пијаће воде су у константном опадању, а потраживањеовог природног ресурса је у сталном порасту услед демографских промена које су такође у сталном порасту на глобалном нивоу. Према упозорењима од стране међународнихорганизација, криза коју ће несташица воде изазвати у блиској будућности ће битиизражена у свим државама света.

Загађивање воде је постало свакодневница у оквиру људског друштва. Индустријскапроизводња, константни пораст становништва, екстремни временски услови (суше, поплаве), довели су до тога да се данас вода сматра највреднијим природним ресурсом. Загађивање исте је постало акутни проблем у оквиру свих држава међународне заједнице, па се тако може рећи да је и наша земља погођена овим проблемом. Око 70%индустријског отпада се одлаже у воду, близу 3 милиона тоне смећа, углавном пластике, заврши у океанима сваке године, контаминирана вода је главни узрок разних болести,попут колере и тифуса, сваке године 15 милиона деце млађе од пет година умире одболести изазваних конзумирањем загађене воде. Ове забрињавајуће чињенице истичу проблем воде као оскудног ресурса.

Овогодишње обележавање Светског дана вода одвија се  под слоганом „Не можемо да приуштимо чекање“, а односи се на нераскидиву повезаност воде са климатским променама. Циљ кампање је да покаже како начин управљања водом може помоћи у смањењу поплава, суша, загађења и помоћи у борби против самих климатских промена. Јасно је да прилагођавањем управљања водним ресурсима климатским променама можемо заштитити здравље свих нас и спасити многи животи.

Климатске промене представљају један глобални проблем, пошто је атмосфера таква да непознаје границе држава, па се може рећи да нити једна држава засебно нема могућности дасе сама одупре климатским променама. Ипак, колективним акцијама више држава може седоста учинити, мада то изискује друштвене, економске и еколошке одлуке које су веомасложене и тешке.

Акциони планови за борбу против климатских промена морају бити интегрисани кроз различите секторе и координирани преко граница. И морају имати једно заједничко: безбедно и одрживо управљање водама.

Вода је наш најдрагоценији ресурс – морамо је користити одговорније. Човек је у константној борби са водом, да ли против или за њу, па се може рећи да су мерепревентивног деловања како на националном тако и на глобалном нивоу неопходне.

Утицај климатских промена на водне ресурсе је неминован, па се тако и у нашој земљи онможе посматрати кроз екстремне временске прилике, попут суша или поплава, олуја, земљотреса и сличних природних непогода. Све оне имају као нуспојаву озбиљнепоследице по водне ресурсе, који су ионако слабо заштићени услед слабе свести како онихкоји доносе одлуке тако и самог становништва о потребама за заштитом воде каонајважнијег природног ресурса за људско друштво.

Циљ обележавања овог дана је да истакнемо да свако од нас има своју улогу у очувању воде као ресурса без ког не можемо да преживимо и да постоји један корак који можемо одмах да предузмемо, а то је да ШТЕДИМО ВОДУ! Неке од метода које можемо свакодневно применити за уштеду воде у различитим подручјима наших домова, а које могу доста значити су: ​

– Проверите да ли вам нека славина цури;

– Зауставите воду док перете зубе, сапуњате руке или наносите шампон на косу приликом купања;

– Промените начин прања судова, није потребно да вода константно тече;

– Не укључујте машине за судове и за прање веша уколико нису довољно напуњене;

– У летњим данима у фризидеру увек држите једну флашу воде, јер тако нећете морати да пуштате воду да отекне док се не расхлади;

– При кувању користите одговарајућу величину посуде, затим кувајте с минимално потребном водом;

– Учите децу да правилно користе славине и да их затварају после сваке употребе;

– Уколико имате врт, заливајте га рано ујутро када су температуре ниже и ветар слабији, како би се смањило испаравање воде;

– Заливајте травњак само уколико је то потребно и користите прскалице.

 

Користите ове технике сваки дан, преносите их вашим познаницима. Заједно можемо много више да урадимо.

 

 

 

Check Also

Изгорела кућа Мирослава Тепшића у Старом Грацку

Рано јутрос  у селу Старо Грацко код Липљана,  изгорела је кућа Тепшић Мирослава.  До пожара …