Главна / Друштво / Шта су кинески стручњаци препоручили у борби против коронавируса

Шта су кинески стручњаци препоручили у борби против коронавируса

У Републици Србији је до 15 часова регистровано укупно 249 потврђених случајева Ковида-19, објављено је на конференцији за новинаре у Влади Србије. Од последњег извештаја регистровано је 27 нових позитивних случајева. Епидемиолог Предраг Кон је навео да се види озбиљна посвећеност стручњака из Кине да нам пренесу своја искуства и знање.

Епидемиолог Предраг Кон је на конференцији за медије рекао да су српски стручњаци имали конструктивне разговоре са лекарима из Кине.

Они су, како каже, као пример узели своју покрајину која има становника отприлике као Србија и где је ситуација с вирусом била слична нашој, а они су то успели да разреше за 29 дана. Међутим, Кон истиче да је свака ситуација посебна без обзира на то што се може упоређивати.

Истакао је да Србија има шта да научи од кинеских стручњака, али су и они прихватили неке специфичности код нас.

Прецизирао је да ће се у 17 часова одржати састанак кризних штабова са кинеским колегама и да ће се касније писати мере које могу да се реализују.

Кон је навео и да су они питали да ли је наше становништво дисциплиновано, на шта су домаћи епидемиолози рекли да не би баш могло тако да се каже, али да се свакако све више дисциплинујемо уз врло снажне мере које никоме не падају лако.

Поручио је да је најважније да изолација функционише, али да су кинески стручаци рекли да изолација лаких случајева код куће доводи до преношења вируса и да се снажно препоручује да они буду чвршће изоловани. Кон је истакао да ће се то узети у разматрање.

Извор: РТС

Check Also

“Свесрпски дечји сабор” у Београду за децу из региона и дијаспоре

„СВЕСРПСKИ ДЕЧЈИ САБОР“ постао је већ традиционална манифестација коју под покровитељством председника Србије Александра Вучића …