Главна / Друштво /  Грачаница:Епидемиолошка ситуација на централном Космету под контролом

 Грачаница:Епидемиолошка ситуација на централном Космету под контролом

Заражених коронавирусом у српским срединама на централном  Космету нема , а  здравствене установе су спремне да  на адвекатан начин одговоре,,  уколико дође до појаве заражених вирусом  Ковид- 19 , истакнуто је између осталог на конференцији за штампу, коју су одржали челни људи локалне самоуправе и здравствених установа у Грачаници.

Директор KБЦ Приштина-Грачаница Братислав Лазић рекао је  да здравствени систем стабилно функционише и да нема заражених вирусом. Он је апеловао  на грађане , да уколико примете симптоме одмах реагују и контактирају надлежне здравствене установе.

„Свако мора да зна да ово није само задатак здравствених установа и лекара, ово је задатак свих нас. Највећа одговорност је на становништву. Kрајње је неприхватљиво ако знате да сте можда заражени, а у контакту сте са људима и сејете инфекцију. То је као да сте га убили. Сваки облик самоконтроле и моралног става је јако важан“, наглашава Лазић.

Инфектолог Бобан Столић позвао је  грађане да поштују и придржавају се препорука Министарства здравља Републике Србије .

„Ово је нови вирус. Током година је еволуирао, добио нове потенцијале и у односу на претходне коронавируса са којима смо се сусретали доста отпорнији и са већом дозом инфективности. Све ове мере које се предузмају надам да ће дати резултате. Еволуцијом, доћи ћемо сви у контакту са њим и створити један колективни имунитет”, рекао је Столић.

Он је истакао да је јако  битно да ли ћемо у контакту доћи у овом тренутку или у летњем периоду.

“Са појавом УВ зрачења овај вирус има исти омотач као што је имао и његов братски вирус и УВ зрачењем ће доћи до слабљења вируленицје и ако дођемо у контакт у летњем периоду он неће изазвати компликације какве има сада“, каже Столић.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић казао је да општинске службе у Грачаници свакодневно врше дезинфекцију свих јавних установа на територији општине, да прехрамбених производа за сада има и да нема разлога за панику, али и да   тржишна инспекција контролише цене производа у трговинским радњама.

„Имали смо пријава о повећању цена. Тврдим да никоме нећемо дозволити богаћење у овој ситуацији и о томе водимо рачуна, а контроле ће бити свакодневне“, навео је Поповић.

У KБЦ у Грачаници тренутно збрињавају само хитне случајеве, за све оне који имају било какву сумњу да су заражени коронавирусом,  апелују да не долазе у здравствене установе, већ да се обрате на број телефона 038/ 81-300, где ће им лекари  КБЦ Грачаница дати даља упутства.

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …