Главна / Друштво / Због коронавируса Влада Kосова ограничава кретање људи и возила

Због коронавируса Влада Kосова ограничава кретање људи и возила

Влада Kосова је вечерас предузела нове мере како би спречила ширење коронавируса, а од сутра је забрањено кретање грађана и приватних возила између 10 и 16 часова и од 20 до 6 сати, јавља Зери.

Ова мера забране не односи се на медицинске потребе, производњу, снабдевање и продају основних производа (хране и лекова за људе и животиње/живину) и за услуге и активности у вези са управљањем пандемијом (менаџмент и особље владе и општина из ових сектора: здравство, безбедност и државна управа).

У одлуци се наводи да је омогућена слобода кретања за привредне субјекте класификоване као важне према НАЦЕ кодовима које Министарство економије, рада, трговине, индустрије, предузетништва и стратешких инвестиција дозвољава да делују у овом ванредном периоду у вези са пандемијом ЦОВИД-19, као и слобода превоза робе и услуга за осигурање рада ланца снабдевања.

Од сутра је кретање на улицама дозвољено, али не више од две особе заједно и увек држећи међусобну удаљеност од два метра.

Забрањени су скупови како у јавним тако и приватним срединама, било отвореног или затвореног типа – осим када је то неопходно за обављање задатака за спречавање и борбу против пандемије и где је изводљиво растојање два метра.

У случају смрти, сахрани могу присуствовати само блиски чланови породице покојника и лица која обављају погребну услугу, наведено је у одлуци косовске владе.

Институције Владе Kосова дужне су да предузму неопходне радње за спровођење ове одлуке, наводи се у одлуци косовске владе.

Извор: Косово онлајн, Зери

Check Also

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК …