Главна / Вести / Косово и Метохија / У селу Новаке код Призрена обијено је 10 повратничких кућа

У селу Новаке код Призрена обијено је 10 повратничких кућа

У селу Новаке код Призрена обијено је 10 повратничких кућа од 67 колико их укупно има у овом селу. Да су куће обијене мештани Новака су приметили током јучерашњег дана.Нажалост, јустрос око 02:00, група од неколико провалника је поновила исто кривично дело и то је веома узнемирило мештане овог села. За сада се не зна колика је материјана штета начињена у обијеним кућама. Представник села Новаке, Спаса Андријевић, каже да се поред материјалне штете, оваквим чином угрожава њиховов даљи опстанак у селу Новаке, а свима онима који намеравају да се вратесвојим кућама се шаљејасна порука да овде нису добродошли, наводи се у достављеном саопштењу Министарства за повратак.

”Од 2012. године крађе су наша свакодневница, а надлежни органи до данас нису расветлили нити један једини случај. Министарство за заједнице и повратак нам је омогућило повратак на своја огњишта и какве такве услове за живот овде. Међутим, криминал којем смо константно изложени, нерасветљавање крађа и других кривичних дела просто убијају нашу вољу за даљим опстанком на овим просторима”, истичу малобројни повратници у селу Новаке.

Мештани овог села кажу да полицијске патроле нису редовне, а и када их има, оне се своде на чисто формалан обилазак села, а не настварну намеру да се повратницима обезбеди сигурније окружење.

”У тешким временима кроз које пролазимо услед пандемије корона вируса, један други вирус звани криминал над повратницима и даље несметано егзистира и шири се Косовом. Крајње је време да га у потпуности искоренимо и такојасно покажемо да свиимамо једнаке шансе и услове за живот и рад на Косову”, изјавио је поводом најновијег инцидента министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић.

У селу Новаке код Призрена тренутно живи 15 Срба и након јучерашње пријаве полицији да је 10 кућа у селу обијено полиција је извршила увиђај и појачала своје присуство у овом селу. Ипак, по речима малобројних и разочараних мештана овог села, обијање и пљачка кућа је поновљена јутрос јер надлежни органи нису пронашли и адекватно казнили починиоце ових али и свих претходних кривичних дела над повратницима и њиховом имовином.

 

Check Also

Пада број заражених коронавирусом на Косову

Национални институт за јавно здравље Косова објавио је да је током последња 24 сата да …