Главна / Друштво / Вест о дочеку кинеских лекара у Србији, имала више од милијарду прегледа у Кини

Вест о дочеку кинеских лекара у Србији, имала више од милијарду прегледа у Кини

Снимак на којем се види како је председник Србије Александар Вучић у Београду дочекао кинески лекарски тим и медицинску помоћ за борбу против коронавируса, који је објавила кинеска Телевизија CCTV, а користио кинески лист “People Daily”, имао је укупно милијарду и сто милиона прегледа.

Вест објављена под називом “Најљубазнија добродошлица кинеском медицинском тиму за борбу против епидемије, Вучић љуби кинеску заставу”, имала је 800 милиона прегледа, уз 13.000 коментара на друштвеној мрежи  ” Veibo”.

Такође, вест која је објављена на порталу кинеског листа “Пиплс дејли”, уз снимак ЦЦТВ-а имала је 300 милиона прегледа, уз 40.000 коментара.

Колика је популарност председника Вучића у најмногољуднијој земљи на свету, сведочи и бивши кинески амбасадор у Србији Ли Манчанг.

“Сада читава Кина  и њен народ много воле Србију и спремни су да помогну Србији. Председник Вучић је сада најпопуларнији у нашој земљи, на друштвеним мрежама сви сада причају о њему. Ови који мене познају питају ме о њему, макар стотинак њих сваког дана. Кинези сада заиста виде да смо ми  искрени, челични пријатељи и браћа и пуно људи каже да после овог вируса морају доћи у Београд и Србију као туристи, да виде једну овако лепу херојску, пријатељску и братску земљу и да на свој начин подрже и развијају пријатељство”, каже бивши кинески амбасадор.

Да је дочек кинеских стручњака и медицинске опреме за ефикаснију борбу против коронавируса  централна тема кинеских медија, говори и чињеница да је та вест објављена на насловној страни  листа “China Daily”  .

Осим помоћи кинески дневни лист пише и о захвалности, коју је српски председник изразио Кини и кинеском народу. Угледни кинески лист наводи да је  председник Си Ђин Пинг издао наредбу кинеском Министарству спољних послова да се помогне свим земљама које се боре са највећом здравственом кризом до сада.

“China  Daily”,  пише да је председник Си упутио поруку подршке председнику Француске Емануелу Макрону, канцеларки Немачке Ангели Меркел, шпанском  краљу Филипу шестом и српском председнику Александру Вучићу.

Тиме је кинески председник указао велику част Србији и ставио је у ранг са водећим европским државама, а кинески угледни медиј све то је објавио баш на насловној страни.

После доласка кинеских стручњака у Србију и дочека који је приредио српски председник, изгледа да су у Кини нашли политичара из Европе који им је занимљив.

Наиме на мрежи ТикТок кинескиње масовно праве видео колаже са сликама председника Србије.

Колико је интересовање кинеских грађана да помогну Србији сведочи и то да је прикупљено још скоро две тоне помоћи у медицинском материјалу за борбу против епидемије коронавируса, саопштила је амбасада Србије у Пекингу и навела да ће та помоћ у наредних неколико дана да пристигне у Београд.

“Верујемо да ће у наредним данима бити још испорука и да ће количина прикупљене помоћи бити још већа. Ми смо веома дирнути овим гестом кинескох пријатеља, који се свакодневно интересују за ситуацију у Србији и начине на које  могу да помогну, речено је Танјугу у  амбасади у Пекингу.

Највећи српски авион, ербас А330 “Никола Тесла”, долетео је у суботу из Kине са највећом пошиљком помоћи за Србију: медицинским апаратима, заштитном опремом и кинеским експертима, а лично га је дочекао председник Александар Вучић.

Check Also

Премијера представе “Антигона” 8. маја у Дому културе у Грачаници

Премијерно извођење нове представе Народног позоришта у Приштини „Антигона“,  по Софоклеовом тексту и у режији …