Главна / Друштво / Од рака дојке у Србији годишње оболи 4.000 жена

Од рака дојке у Србији годишње оболи 4.000 жена

DSCN5414У Србији од рака дојке годишње оболи око 4.000 жена, а 1.600 умре од последица ове болести, упозорено је данас на скупу на Тргу Републике, који је организован у оквиру кампање “Милион разлога што желим свет уз тебе”.

Октобар се обележава као Међународни месец борбе против рака дојке, а министарка здравља Славица Ђукић Дејановић нагласила је да се у срединама, где је почео организовани скрининг на рано откривање карцинома дојке, тек свака трећа жена одазвала позиву и дошла на преглед.
“То је проценат којим не можемо бити задовољни, а овакве манифестације су порука да свака жена може себи помоћи да на време открије рак дојке”, рекла је министарка и навела да је свака осма жена потенцијални кандидат да оболи од ове болести.

Дејановић је нагласила да се за скриниг програм може рећи да је успешан ако 75 одсто од позваних жена, у животној доби од 50 до 69 година, учествује у њему.

Такав одзив, према њеним речима, за неколико година даје добре резултате и смањује смртност.

Министарка здравља је указала да је захваљујући националном скринингу код 56 жена у раној фази откривен карцином дојке, да су оне оперисане и излечене.

Рак дојке је у 90 одсто случаје излечив, уколико се болест открије на време.

Кампању “Милион разлога што желим свет уз тебе” покренули су Фонд Б92 и компанија Авон, уз подршку Министарства здравља и Америчка амбасаде у Београду, а идеја је да се скрене пажња јавности на значај раног откривања ове болести.

Током кампање организован је путујући караван у три града у Србији, Београду, Новом Саду и Нишу где су на главним градским трговима инсталиран покретни мамограф.

Извор: Тањуг

Check Also

У Грачаници последњих недеља повећан број инфицираних корона вирусом

Због празничних окупљања  у Грачаници је последњих недеља знатно повећан број инфицираних вирусом Ковид 19. …