Главна / Друштво / Лончар: Две бебе заражене короном, једна у кућној изолацији

Лончар: Две бебе заражене короном, једна у кућној изолацији

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је вечерас да су у Србији до сада потврђена два случаја заразе коронавирусом беба, да је прва беба са Ковидом 19 била у кућној изолацији, док је беба стара седам месеци на лечењу у КБЦ ‘Драгиша Мишовић’.

“Прва беба је била на кућном лечењу јер није имала никакве тегобе, али је било под сталним надзором лекара Института за мајку и дете. Дешава се да деца буду заражена, али срећом код њих се до сада нису испољили озбиљнији симптоми”, рекао је Лончар.

Он је за РТС казао да је заражен и један број лекара и здравствених радника и напоменуо да се већина заразила контактом ван болнице.

“Предузете су све мере и сви који треба су у изолацији”, рекао је министар.

Лончар је навео да се очекује скок броја заражених, јер ће се тестирати много већи број грађана и додао да Србија мења стратегију борбе против коронавируса и да улази у ‘фазу напада’ на Ковид-19.

“Биће већи број позитивних, али битан је крајњи циљ – да нађемо сваког ко је потенцијални носилац коронавируса, јер је то једини начин да на крају будемо успешни и да се изборимо са вирусом”, рекао је Лончар.

Упитан да ли је здравствени систем спреман за велики скок заражених, министар је казао да ће Инфективна клиника убудуће бити само за тријажу, а да ће КБЦ “Драгиша Мишовић” бити у ствари инфективна болница.

Додао је да су Земунска болница и Градска болница такође спремне за пријем пацијената заражених вирусом, а да ће ВМА и КБЦ Бежанијска коса преузети цивилне пацијенте.

Слично ће се, каже, дешавати у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу, а домови здравља ће имати нови режим рада и имаће објекте намењене само за тестирање на коронавирус.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Преминуо Ђорђе Марјановић

Славни певач Ђорђе Марјановић преминуо је данас у 90-ој години од последница заразе коронавирусом.Како преносе …