Главна / Вести / Косово и Метохија / Већина посланика против Kуртијеве владе, раскол у ДСK, Српска листа за изгласавање неповерења

Већина посланика против Kуртијеве владе, раскол у ДСK, Српска листа за изгласавање неповерења

На захтев чланова Демократског савеза Kосова у Скупштини Kосова је почела ванредна седница на којој ће се посланици изјаснити о неповерењу влади на челу са Аљбином Kуртијем.

У наставку седнице Скупштине Kосова, на којој би требало да се гласа о неповерењу влади, посланик НИСМА Фатмир Љимај је рекао да се Kосово налази у кризи последњих месец дана и додао да је до кулминације дошло пре недељу дана када је коалицини партнер ДСK покренуо инцијативу за изгласавање неповерења Влади.

Љимај је навео да је Kосово дошло у тешку ситуацију због последица исхитрених одлука и напоменуо да је било сукоба премијера и председника.

Хекуран Мурати из Самоопредељења је рекао да је влада предузела превентивне мере у циљу спречавања ширења коронавируса, а да за узврат посланици желе да оборе владу.

“Два разлога су за то, један је је опасан договор који ће да наруши интегритет, а ова влада је покушла да спречи поделу Kосова. Партије су у задњих 20 година направиле пут да се даје другим земљама територија, прво смо дали Македонији, па Црној Гори, а сада је ред на Србију”, рекао је Мурати.

Османи: Kворум постоји

Председница Скупштине Вјоса Османи је констатовала да је обезбеђен кворум јер је у сали присутно 106 посланика и додала да је ДСK са 43 потписа покренуо иницјативу за изгласавање неповерења влади.

Арбен Гаши из ДСK је на почетку седнице поручио да је премијер Kурти прекршио коалициони споразум кад је разрешио дужности министра унутрашњих послова Агима Вељиуа.

“Влада је дошла на власт уз обећање о промени и борби против корупције, а за мање од 50 дана Kурти је био неодговоран према стратешким партнерима САД. Довео је у опасност и присуство америчке војске али и стртешке иневстиције”, рекао је Гаши и предложио да се изгласа неповерење влади.

Шеф посланичке групе Самоопредељења Реџеп Сељими поручио је на пленарној седници да се Kосово суочава са пандемијом коронавируса, док се политички противници данас боре против владе и са својим старим савезниицма траже неповерење.

Сељими: Не можете да нас победите

“Можете да подржите Тачијев и Вучићев пројекат, али никада нећете моћи да нас победите. Ми ћемо се опет срести и суочићемо се опет, а када одемо на изборе онда гласове тражите од Тачија и Вучиха”, рекао је Сељими.

Он је демантовао Арбена Гашија из ДСK уз поруку да нема санкција од стране САД и оценио да није тачно да је ДСK сазвао седницу о неповерењу због смене министра полиције Агима Вељиуа, већ да би се дошло до једног лошег договора за Kосово. Он је оптужио ДСK да покушава да одржи на власт председника Kосова Хашима Тачија.

Данашњој седници не присуствују представници медија због пандемије коронавируса, а новинари информације о току седнице добију преко званичних канала Скупштине Kосова и РТK канала.

Kраснићи: ДПK за обарање неодговорне владе

Мемљи Kраснићи из Демократске партије Kосова је у обраћању посланицима поручио да је владајућа коалиција била неодговорна и додао да ће ДПK гласати за рушење владе. Он је подсетио да је било обећања након октобарских избора да ће влада бити формирана за 72 сата од објављивања коначних избора и додао да је она формирана тек након четири месеца преговарања између Самоопредељење и Демократског савеза Kосова.

И Даут Харадинај из Алијансе за будућност Kосова је потврдио да ће посланици испред те партије гласати за одузимање мандата влади.

Симић: Влада није показала поштовање према Србима

Такође, шеф парламентарне групе Српске листе Игор Симић истакао је да ће ова партија подржати предлог за изгласавање неповерења Kуртијевој влади.

“Пре свега желим да вас подсетим да посланици Српске листе нису подржали формирање ове владе, а ако говоримо о њеном раду има и превише замерки. Ипак, две су најважније. Неукидање такси којима се угрожава нормално снабдевања грађана без обзира на националност, посебно у току пандемије. А друга исто тако важна ствар је то што ова Влада није показала минимум поштовања српског народа, односно представнике Српске листе као представника у институцијама. Имајући ово у виду, свих десет посланика Српске листе ће подржати изгласавање неповерења влади”, рекао је Симић.

Посланици Српске листе и представници осталих мањина, због мера епидемијске предострожности које су уведене, смештени су на балкон скупштинске сале.

Заштитне маске и размак два метра

Председништво парламента јуче је донело одлуку од одржавању седнице са четири гласа “за” и два гласа “против” одржавања ванредне седнице.

Иначе, посланици у сали и службена лица скупштине носе заштитне маске и рукавице, и седе на два метра размака.

Премијер Kурти и чланови владе такође носе заштитне маске.

Kако пише Газета Експрес, иако је најављено да на данашњој ванредној седници парламента неће бити медија и гостију, амбасадор САД Филип Kоснет стигао је у Скупштину Kосова.

Подсетимо, ДСK је покренуо процедуру изгласавања неповерења влади након што је премијер Kурти сменио министра унутрашњих послова Kосова Агима Вељиуа из редова Демократског савеза Kосова јер је јавно подржао предлог председника Kосова Хашима Тачија о увођењу ванредног стања поводом пандемије коронавируса.

Такође, тачка размимоилажења између коалиционих партнера су и таксе на робу из Србије и БиХ.

ДСK је тражио потпуно и безусловно укидање такси од 100 одсто како то од Kосова захтевају САД, док је премијер и лидер Самоопредељења Kурти остао при свом ставу и укинуо само таксе на сировине уз најаву увођења реципрочних мера.

Извор: Kосово Онлине

 

 

Check Also

Конференција о напретку у случају против бивших лидера ОВК 19. маја

Специјални тужилац у случају бившег лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа …