Главна / Друштво / Косовско Поморавље: Контејнери пуни смећа

Косовско Поморавље: Контејнери пуни смећа

У једном од највећих српских села у околини Гњилана, Горњем Кусцу, контејнери су пуни смећа, јер се отпад не односи већ данима. Слична ситуација је и у другим местима Косовског Поморавља.

Поред препуних контејнера су набацане и канте и кесе са прикупљеним смећем, јер грађани немају где да га одлажу.

Најгора слика је испред школе и амбуланте у Горњем Кусцу, где је и највеће сабирно место за комунални отпад у том месту.

Директор Техничке школе „Драги Поповић” у Горњем Кусцу Горан Денић каже да ситуација постаје врло озбиљна, јер се од проглашења пандемије, контејнери више не празне, иако су грађани своје финансијске обавезе редовно измиривали.

„Како то? Наплата функционише, јуче ми је инкасант уручио рачун, а смеће се не односи”,каже за Пулс Денић, забринут да оваква ситуација може резултирати и другим заразним болестима.

Са друге стране, потпредседник општине Ново Брдо, на чијој се територији налази Горње Кусце,  каже да је локална самоуправа благовремено контактирала регионалног оператера за управљање отпадом компанију Екохигијена и да је од јутрос настављено са пражњењем контејнера у местима те општине.

„Договорено је да Екохигијена настави по редвном распореду одношења смећа, а Горње Кусце је планирано за сутра”, каже заменик градоначелник Синиша Димић.

Наводе из локалне самоуправе потврдио је и менаџер Екохигијене за Ново Брдо Насер Ибрахими.

„Због пандемије коронавируса и страха који је присутан код радника од заразе дошло је до застоја у одношењу смећа, али од данас смо поново у функцији”, рекао је Ибрахими.

Екохигијена, од када су на снази ванредне мере против ширења вируса корона на Косову, суочена је са огромним проблемима, али и дуговима грађана за одношење смећа из претходног периода. Тако, на пример, само Горње Кусце дугује Екогхигијени више од 21 хиљаду евра, а читава општина преко 200 хиљада евра, кажу у тој компанији.

Посебан проблем је у томе што је Ново Брдо општина са 600 регистрованих породица које су социјални случајеви и немају одакле да подмирују рачуне, а нико у њихово име не прихвата одговорност и финансијске обавезе за извршене комуналне услуге.

„Дугови не потичу само из средина само са српском већином, и централне косовске институције касне са плаћањима”, каже Ибрахими за Пулс.

Ново Брдо једна је од територијално највећих општина на Косову са 205 хиљада квадратних километара, али је само седам особа ангажовано на одношењу смећа и тек једно дотрајало возило за прикупљање отпада.

Извор: РТВ Пулс

Check Also

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК …