Главна / Вести / Косово и Метохија / Тачи: Мера карантина резултат неодговорности косовске владе

Тачи: Мера карантина резултат неодговорности косовске владе

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да је мера карантина за северни део Косовске Митровице и Звечана неприхватљива и да је “резултат неодговорности косовске владе да штити и помаже свим грађанима и да штити територијални интегритет Косова”.

Хашим Тачи је написао на Фејсбуку да косовска влада не сме да дозволи општинама на северном делу Косова да делују ван контроле институција и тела надлежних за спречавање пандемије Ковид-19, стварајући тако нелегални оперативни простор за српске власти на територији наше државе.

Тачи сматра да “косовска влада не сме да дозволи да општине на северном делу Косова функционишу ван управљачке контроле државних органа Косова”.

“Као председник, са великом забринутошћу пратим ситуацију створену на северу Косова”, написао је косовски председник и позвао косовску владу да, како је навео, “изврши своје одговорности према нашим грађанима, свим заједницама, на целој територији Косова”.

“Карантин по препоруци здравствених стручњака”

На изјаву Хашима Тачија реаговао је вршилац дужности министра унутрашњих послова у косовској влади Дјељаљ Свећља наводећи да су Северна Митровица и Звечан стављени у карантин одлуком Министарства здравља косовске владе и по препоруци здравствених стручњака.

“Северна општина Митровица и општина Звечан стављене су у карантин због 16 испитаних случајева позитивних на САРС Ковид-19. Према проценама и захтевима здравствених стручњака, министар здравља Арбен Витиа, у координацији са свим институцијама, увек је доносио потребне одлуке и мере. У сталном је контакту и комуникацији са два градоначелника ове две општине и надлежним властима”, рекао је Свећља а преносе приштински медији.

Додао је да су он као вршилац дужности министра унутрашњих послова и јавне управе и директор косовске полиције Рашит Ћељај, у пуној координацији са косовским министром здравља Витијом.

“Такође, сарадња са КФОР-ом је стална и изузетно добра. Све одговорне институције непрекидно прате ситуацију, тако да је њихова реакција у складу са ситуацијом “, појаснио је Свећља.

Check Also

Јевтић: Посета народних посланица Штрпцу значајна подршка

Дубравка Филиповски, Снежана Пауновић и Дубравка Краљ, народне посланице у Скупштини Србије, посетиле су данас …