Главна / Вести / Србија / Нове мере: Укида се лечење код куће, сви позитивни на коронa вирус иду у ковид болнице

Нове мере: Укида се лечење код куће, сви позитивни на коронa вирус иду у ковид болнице

Пацијенти код којих је потврђен Ковид-19 не могу се више лечити у кућној изолацији. Према новим инструкцијама које су од државе добиле локалне самоуправе, оболели од ове заразне болести, требало би из кућне изолације да се пребаце у импровизоване болнице у Београду, Новом Саду и Нишу, одакле после тријаже, у зависности од здравственог стања, како је потврђено “Новостима”, могу бити упућени и у ковид-болнице.

Локалне самоуправе дужне су да поступе по овој инструкцији коју су добиле од Министарства здравља и Института “Др Милан Јовановић Батут”.

– То се, по одлуци Владе, односи на све дијагностиковане са корона вирусом. Разлог за доношење овако значајне одлуке за заустављање ширења инфекције вирусом корона је двојак: прво што пацијенти са доказаним ковидом 19 у кућама могу да шире инфекцију на чланове породице и окружење, а друго је непредвидивост тока саме болести ковидом 19, јер и код пацијената са благим симптомима болест може да ескалира, односно да дође до погоршања које може да угрози живот оболелог – објашњава, за “Новости”, др Верица Јовановић, директорка “Батута”.

У обавештењу упућеном локалним самоуправама наводи се да је према инструкцијама председнице Владе и усвојеним протоколима лечења пацијената код којих је дијагностикован ковид 19, без одлагања потребно поступити на следећи начин:

– Пацијенти са ковидом 19 не могу се више лечити у кућној изолацији. Позитивни на ковид 19 према усвојеним протоколима упућују се искључиво у ковид-болнице, према територијалној дистрибуцији: Београд – Београдски сајам, Ниш – “Чаир”, Нови Сад – Новосадски сајам.

Одлука се, како је рекла др Јовановић, односи на све дијагностиковане који нису у болницама, али њено спровођење ће се, ипак, прилагођавати времену постављања дијагнозе и појединачном здравственом стању сваког оболелог.

– Када су у питању раније дијагностиковани случајеви, поступаће се зависно од тога колико је прошло од дијагнозе – објашњава директорка “Батута”.

– Ако је прошло од 12 до 14 дана, и два теста у размаку од 24 до 48 сати буду негативна, особа се сматра излеченом, али треба да остане у самоизолацији. Они који још не испуњавају критеријум за поновљено тестирање, по овој одлуци треба да пређу у привремене ковид-болнице. Те привремене болнице су за лакше пацијенте, али свако ко се тамо упућује одлази прво у тријажни центар. У Београду су то Инфективна клиника КЦС и КБЦ “Земун”, који је претворен у ковид-болницу, и ту ће се заправо одлучивати где ће даље пацијенти који су се лечили код куће – у ковид-болнице или у привремену болницу на Сајму.

Докторка Верица Јовановић каже да на спровођењу ове одлуке ради више система:

– Свака особа позитивна на ковид 19 је у нашој централној евиденцији. Када је у питању праћење њиховог стања и придржавања препоручених мера, поред здравственог система помоћ пружају инспекције, заводи за јавно здравље, МУП…

Извор: Телеграф

Check Also

Ружић: Спречени покушаји злоупотребе теста из матерњег језика

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да је задовољан како је …