Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Србија улаже напор да помогне народу на КиМ

Ђурић: Србија улаже напор да помогне народу на КиМ

Србија је уложила и наставиће да улаже максималан напор како би целокупном становништву на Косову и Метохији обезбедила све потребне ресурсе и услове за борбу против коронавируса, поручио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић је на свом Инстрагам профилу поделио информације о томе на који начин је Србија помогла, како каже, српском и несрпском становништву на КиМ.

“Ангажовали смо 932 волонтера у 108 тимова, увели смо 74 телефонске линије доступне за медицинску и сваку другу помоћ грађанима, услужно смо набавили (купили) лекове за 6.559 лица, услужно смо набавили (купили) хране за 415 лица”, написао је Ђурић.

Како каже, подељено је 2.269 пакета хране, 1.898 пакета са хигијенским средствима, а волонтери су посетили 6.227 особа, претежно старачка, самачка и социјално угрожена домаћинства.

“Набавили смо и поделили 34.545 заштитних маски, 33.150 заштитних рукавица, 10 заштитних одела за медицинске раднике”, навео је Ðурић.

Дезинфиковано је 577 јавних установа и продавница, 605 стамбених зграда и кућа, док је подељено 200 пумпи за дезинфекцију.

Набављено је подељено 20 бесконтактних топломера, 350 сапуна, 900 литара асепсола у различитим паковањима и 600 литара алкохола.

“За потребе Здравственог центра Гњилане набавили смо ново амбулантно возило Пеугеот БОXЕР, за потребе Дома здравља Зубин Поток набавили смо два нова санитетска возила Лада Нива. За потребе амбуланти у Клокоту и Врбовцу набавили смо половно возило”, навео је Ђурић.

Извор: Танјуг

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …