Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: До 20. априла се решава наша судбина према коронавирусу

Вучић: До 20. априла се решава наша судбина према коронавирусу

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за медије у Нишу да се у наредних 10 дана решава судбина Србије према коронавирусу и апеловао на грађане да је кључно да буду дисциплиновани у поштовању мера. Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да је процена епидемиолога да ће број новооболелих почети да пада након Васкрса. Додаје да је у Нишу заражен и трогодишњи дечак који је у стабилном стању.

Председник о сину Данилу

Председник Србије је на конференцији кратко говорио и о здравственом стању његовог 22-годишњег сина Данила, који је заражен коронавирусом.
“Надам се да ћу дочекати да Данило оде на Сајам, а после Сајма, кући”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.Рекао је, одговарајући на питање да ли је тестиран на вирус, рекао да сваког дана разговара са лекарима.
“Оног тренутка, кад буде постојала било каква шанса, не симптом, него шанса, да сам заражен, бићу тестиран”, истакао је председник.
“До 20. априла мислим да се решава наша судбина према овом вирусу и тад ће бити потребна највећа дисциплина”, нагласио је председник.
Истичући да немамо више болница ни смештајних капацитета за новооболеле, Вучић је рекао да “смо на измаку”.
Због тога је донета одлука да болница у Лесковцу постаје ковид болница, као и комплетна нова зграда КЦ Ниш осим Ургентног центра.
Такође, биће припремљен и хотел Наис, касарна у Нишу, као и други хотели.
Изражавајући захвалност председнику Француске Емануелу Макрону, Вучић је најавио да ће за 10 дана почети “производња нечега што личи на лек хлорокин”.
За месец дана, каже, биће произведено око 50.000 кутија, што је, наводи, довољно за Србију.
“Нисам стручњак, али видим светло на крају тунела”, навео је председник.
Ниш је, према његовим речима, од почетка епидемије био на удару “великог и опасног непријатеља”, али се ситуација побољшала.
“Нишлије су својом дисциплином успеле за сада, упркос жртвама, да се одупру том непријатељу и сигуран сам да ће одговорношћу успети да победе”, истакао је Вучић и поручио народу југоистока Србије да ће држава Србија уз њих.
Прексиноћ је, наводи, у Ниш стигло пет клиничких респиратора, данас још пет, а за последњих месец дана укупно 29.
Стигло је и, додаје Вучић, 20 неинвазивних респиратора, пулсни оксиметри.
Каже да ће стручњаци који су се борили против коронавируса бити одликовани Орденом Републике Србије 28. јуна.
Председник Вучић се захвалио пензионерима на томе што су били дисциплиновани.
“Према нашим рачуницама је око 158.000 људи било у продавницама широм Србије, око 9 одсто укупног броја пензионера. То показује колико су наши пензионери дисциплиновани и колико поштују мере. Зато смо до сада успевали да избегнемо катастрофу”, навео је Вучић.

Тиодоровић: Прогноза епидемиолога – од Васкрса до краја априла пад броја оболелих
Епидемиолог Бранислав Тиодоровић је на конференцији рекао да се све до Васкрса очекује пораст броја оболелих, тешких обољења, и умирања.

“После Васкрса, прогноза епидемиолога, је да ће почети да опада број оболелих и да ћемо онда до краја априла имати благи пад, да бисмо ушли у мај месец, сунчан и леп, са индексом 3 љубичастог зрачења који ће нам помоћи да се изборимо са виросом, и нама и целом свету”, напомиње епидемиолог.

Сада је, напомиње, неопходна гвоздена дисциплина.
“Грађани могу да пруже допринос, да се придржавају свих мера које су предложене. Једини начин да се изборимо је да ових 14 дана будемо дисциплиновани и да схватимо да ово није питање демократије, него питање цивилизације”, истиче Тиодоровић.
Избегли смо, како каже епидемиолог, италијански сценарио “али имамо свој, српски сцнарио.
Према његовим речима, примарна здравствена заштита сада може да се бави раним откривањем, раним лечењем и пружањем терапије која ће се заснивати на светским достигнућима.

Check Also

Густа магла на Косову, полиција апелује на возаче да буду опрезни

На Косову је од јутарњих часова приметна густа магла дуж речних котлина и низија, па …