Главна / Вести / Косово и Метохија / У српским срединама на Косову и Метохији две новооболеле особе

У српским срединама на Косову и Метохији две новооболеле особе

У српским срединама на КиМ регистроване су две новооболеле особе, до сада укупно 40, објавио је на свом Инстаграм налогу директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Нових жртава нема, до сада је, раније, једна особа подлегла болести.

Сви оболели су из следећих средина: Косовске Митровице 22 особе, у Звечану 10, четири у Лепосавићу, три у Зубином Потоку и једна у Липљану.

Оболели су смештени у КБЦ Косовска Митровица (8), Студентском центру Косовска Митровица (20), КЦ Ниш (5), КЦ Крагујевац (4), КЦ Србије Београд (1), а једна је особа у ућном карантину.

У Приштини, Косову Пољу и Липљану у протекла 24 часа била су три прегледа у ЦОВИД-19 амбуланти и ни у једном случају није утврђено присуство клиничко-епидемиолошких критеријума за вирус ЦОВИД-19.

Такође, 16 лица која су тестирана у ЗЦ Гњилане на присуство вируса ЦОВИД-19 нису заражена.

“Од 10. априла у општинама Косовска Митровица и Звечан уведена је свакодневна забрана кретања од 12:00 до 06:00 часова наредних 14 дана, док је викендом потпуна забрана кретања”, подсећа директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић на свом Инстаграм налогу.

Наводи и да је у Грачаници обезбеђено 50 кревета у импровизованом објекту за оболеле са лакшом клиничком сликом, објекат је дезинфикован, набавиљене су машине за прање и сушење веша, заштитна опрему за особље, те респиратор и хиљаду литара кисеоника.

Болница у Пасјану располаже за 46 кревета и 3 респиратора за евентуално оболеле, наводи Ђурић и додаје да се свакодневно ради на утврђивању контаката свих заражених лица, како би евентуално заражени били благовремено тестирани.

Такође, општински штабови за ванредне ситуације редовно врше дезинфекцију јавних површина и установа и обавештавају грађане о мерама Владе Србије, а волонтери су, каже Ђурић, и данас широм КиМ достављали помоћ у храни, лековима, заштитним и хигијенским средствима.

Извор: Танјуг

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …