Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Дистрибуирани лекови и санитетски материјал у општинама Гњилане и Пећ

Ђурић: Дистрибуирани лекови и санитетски материјал у општинама Гњилане и Пећ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић објавио је вечерас на свом Инстаграм профилу, у дневном извештају поводом актуелне епидемије корона вируса,  да се лекови набављају и дистрибуирају у општини Гњилане и да је испоручен потребан медицински материјал и организована обука за медицинско особље коју држи епидемиолог из Института за јавно здравље Србије, “др Милан Батут Јовановић”.

Такође смо обезбедили потребне лекове за енклаве Пећ, Ораховац и Обилић и успешно одговорили на 188 захтева за лековима и намирницама у Лепосавићу, истакао је Ђурић у редовном дневном извештају о ситуацији у српским заједницама на Косову.

„У општини Косовска Каменица набавили смо и дистрибуирали лекове за 115 људи и заштитне маске. Такође је обезбеђено слободно кретање пољопривредника за обављање хитних пољопривредних послова. На Истоку смо дистрибуирали пакете за помоћ породицама у ризику, лековима, заштитним маскама и рукавицама. У Новом Брду смо делили јаја поводом предстојећег Ускрса. У социјално угроженом селу Грачаница данас смо обезбедили хлеб за 50 породица “, рекао је Ђурић у посту на свом Инстаграм профилу.

Ђурић је подсетио да је пет новооболелих особа регистрирано у већинским српским заједницама.

„До данас је оболело 76 људи, 11 је излечено, а две особе су умрле. Оболели су из Косовске Митровице (31), Звечана (19), Лепосавића (9), Зубиног Потока (17). Пацијенти су смештени у Клиничко болнички центар Косовска Митровица (20), Студентски центар Косовска Митровица (34), Клинички центар Ниш (1), Клинички центар Крагујевац (4), Клинички центар “Др Драгиша Мишовић” Београд (2), Клинички центар Србије (1) , Београдски сајам (1) “, прецизирао је он.

Ђурић је у извештају навео и да су у Зубином Потоку била четири нова случаја и један у Звечану.

„Имамо седам излечених, троје из Косовске Митровице и четворо из Звечана. Четири особе са респираторном инфекцијом тестиране су на здравственој клиници Ковид у Лепосавићу. У Зубином Потоку тестирано је пет људи, док је 125 било самостално. У Приштини, Косову Пољу и Липљану у протекла 24 сата обављена су три прегледа у клиникама за Ковид 19 “, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Радимо на успостављању контаката свих заражених, подсетио је Ђурић, напомињући да је пуштена у рад привремена болница Ковид у КБЦ Приштина са привременим седиштем у Грачаници.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Опасна “излазна стратегија” Запада на Косову довела би до етничког чишћења Срба

С обзиром да институције на Косову не могу да обезбеде мир српском народу и неалбанцима, …