Главна / Вести / Косово и Метохија / Хајдари: Од 4. маја може доћи до постепеног отварања предузећа на Kосову

Хајдари: Од 4. маја може доћи до постепеног отварања предузећа на Kосову

Kосовска министарка економије Розета Хајдари изјавила је да би од 4. маја могло доћи до постепеног ублажавања мера предузетих у борби са пандемијом и постепеног отварања предузећа.
„Сматрамо да можда постоје услови за то и надам се да ће, у сарадњи са грађанима, ове мере бити уклоњене и раније. То ће зависти од развоја ситуације изазаване пандемијом“, рекла је Хајдари гостујући у емисији “Интерактив” на KТВ.

Хајдари је, такође, истакла да је акетуелна влада наследила буџет са минусом од 300 милиона евра, истичући да је то велики дуг.

„Хитан финансијски пакет може да предложи само влада. Не знам да ли може постојати паралелни пакет Скупштине Kосова. Финансијски пакет доноси извршна власт и једино то долази у обзир“, нагласила је она.

Према њеним речима, влада је током пандемије предузела мере које су имале за циљ спашавање живота грађана и које имају ефекта. Међутим, све то истовремено узрокује и велике економске губитке.

„Влада Kосова ће покушати да одговори на ову потребу, прво хитним фискалним пакетом, а потом и са другим пакетом мера за економски опоравак. Сарађујемо са економским коморама како би дошли до процена и начина решавања економских губитака“, навела је она.

Хајдари је рекла да је рано за процену губитака на макроекономском нивоу, али ће се у наредним данима радити и на тим анализама.

Извор: Косово онлине, Kоха диторе

Check Also

Настављени протести грађана на северу

Ноћ на Северу Косова и Метохије је протекла мирно. Срби се и даље окупљају у …