Главна / Вести / Косово и Метохија / Пољопривредницима у јеку сетве кукуруза, олакшано ограничење кретања

Пољопривредницима у јеку сетве кукуруза, олакшано ограничење кретања

Директор Земљорадничке задруге у Грачаници Богић Ђуровић у јутарњем програму РТВ Грачаница изјавио је да је ,  од како је промењено ограничење кретања ради сузбијања коронавируса,   пољопривредницима посебним дозволама из Одељења за пољопривреду ОГ у великој мери  олакшан рад, јер сада на њивама могу да остану дуже.

“Сви пољопривредници који су регистровани у систему и остварују права на пољопривредне субвенције добили су дозволе за рад, али и они који нису уз личну карту и жиро рачун добили су дозволу како би несметано радили у пољу. За пољопривреднике ограничено  кретање важи од 06 ујутру до 20 часова увече и то много значи. “, каже Ђуровић.

Ђуровић истиче да,  што се  сетве кукуруза и прскања пшенице тиче ,  све се одвија у року који је предвиђен за обраду земље, а остали пољопривредни усеви једино због мраза који је  био пре неколико дана,  ове године неће бити рода кајсија.

“Пољопривреда не може да чека, ово је право време за сетву и прскање пшенице,  па користимо лепо време да завршимо сетву кукуруза.Нема журбе све се завршава у добром року. Било је проблема око семена кукуруза,  али оно што је било у пољопривредним апотекама то смо и куповали. Било је семена које је остало у магацинима у Грачаници , а производња је из централне Србије,  било је и других врсти семена. Најбитније је да се њиве у оптималном року заврше како би имали принос за неколико месеци”, каже Ђуровић.

Check Also

У српским срединама на КиМ 171 нови случај корона вируса

У српским срединама на КиМ регистрован 171 нови случај короне међу тестираних 277 узорака, саопштио …