Главна / Вести / Србија / Нормализација односа са Косовом има позитиван ефекат – сматра Девенпорт

Нормализација односа са Косовом има позитиван ефекат – сматра Девенпорт

devenportШеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт рекао је за Б92 да је нормализација односа са Приштином, највише допринела да се позитивно гледа на Србију у Европи. Фер је рећи да је одлучност и храброст коју су српски лидери показали током нормализације односа са Косовом,  допринела да се на Србију гледа много позитивније у Европи и земљама Европске уније, рекао је Девенпорт.Шеф делегације Европске уније у Србији рекао је да позитивни извештај Европске комисије покрива много питања, али да је једно од најважнијих историјски напредак који је остварен у односима са Косовом.
На питање да ли би позитиван извештај могао остати у сенци евентуалних тешкоћа на Косову, приликом доношења коначне одлуке о почетку преговора Србије, Девенпорт је рекао да се све чини да до тога не дође.
Овај извештај, који процењује српски напредак, односи се на све домене, па укључује и примену споразума с Приштином. Он је сад апсолутно позитиван и очекивања су и наде да ће се тако наставити. Очекујемо да ће се међувладина конференција одржати врло брзо после заседања савета ЕУ, у децембру, најкасније у јануару и то је у центру нашег заједничког рада, рекао је Девенпорт.

 

Check Also

Председник Вучић о будућој српској фабрици вакцина

Председник Србије Александар Вучић данас је на Инстаграму објавио видео снимак на којем је приказан …