Главна / Вести / Косово и Метохија / План Тачија и ДСК: Изгласавање владе током празника док Уставни суд не ради и Курти не може да реагује

План Тачија и ДСК: Изгласавање владе током празника док Уставни суд не ради и Курти не може да реагује

Политичка криза у Приштини улази у све напетију фазу, очекује се формирање нове владе на челу са функционером ДСК Авдулахом Хотијем, а приштинска Коха наводи да председник Хашим Тачи и Иса Мустафа планирају да то спроведу током првомајског празника, када Уставни суд не ради, и пре него што ће Покрет Самоопредељење моћи да реагује и пошаље захтев за оцену уставности.
Извор Кохе каже да ће то омогућити да влада Хотија уђе у кабинет пре него што Уставни суд може да одлучи да обустави процес до коначне одлуке. На тај начин би нова влада била легална бар до одлуке суда, што би могло потрајати недељама, а можда и више.

Овај би сценарио могао да се реализује већ данас или сутра, по истеку радног времена, пише приштински лист, и подсећа да Уставни суд не ради до понедељка.

ДСК је у среду финализовао коалиционе споразуме са кључним политичким странкама, с којима намерава да оформи владу. Споразум је направљен са Алијансом за будућност Косова и Српском листом.

А ако се поменути сценарио спроведе, након формализације коалиције ДСК-АБК-НИСМА и мањинских странака, председник Тачи ће именовати Авдулаха Хотија за мандатара. После радног времена данас, према том сценарију, председник Тачи ће донети декрет и предложиће Скупштини Хотија као кандидата за премијера.

У таквим околностима, Самоопредељењу ће бити онемогућено да одмах оспори декрет Тачија и преда га на оцену Уставном суду, што би обуставило процес избора нове владе.

Извор: Косово Онлине

Check Also

На КиМ 153 новозаражена, четворо преминуло

На КиМ су у последња 24 сата забележена 153 нова случаја коронавируса, а од последица …