Главна / Вести / Косово и Метохија / Борељ: “Статус кво” у преговорима Београда и Приштине је неподношљив

Борељ: “Статус кво” у преговорима Београда и Приштине је неподношљив

Тренутна “статус кво” ситуација у којој се налазе преговори Београда и Приштине је неподношљива, сматра високи представник Европске уније за спољну политику Ђузеп Борељ. Он додаје да је потребно наставити преговоре две стране што је пре могуће, преноси Н1.

“Нема алтернативе за хитан наставак нормализације разговора између Београда и Приштине, морају да створе атмосферу која је је погодна за наставак дијалога, на корист обе стране“, навео је Борељ.

На тај начин он је одговорио на посланичко питање, како на нормализацију односа две стране утиче то што су на високе државне функције у косовској администрацији постављане особе које су осуђене или осумњичене да су починиле ратне злочине.

Посланица француског ултрадесничарског Националног савеза Доминик Билд, навела је средином фебруара да је Рамуш Харадинај поднео оставку у јулу 2019. године након што га су га Специјална већа тзв. Косова позвала на испитивање у Хаг. Такође, да је Хашим Тачи 2010. године био предмет истраге у вези са оптужбама из извештаја Савета Европе који је припремио Дик Марти, као и да је Рустем Мустафа, осуђен за ратне злочине, у јуну 2019. године именован за саветника председника и да је награђен медаљом за “допринос борби за слободу и независност”.

Борељ, у писаном одговору, подсећа да је током посете Београду и Приштини у јануару ове године нагласио спремност да преузме улогу посредника у дијалогу између Београда и Приштине у име Европске уније, као и да ће наставити сарадњу са свим политичким актерима на КиМ.

У том смислу, Борељ је поздравио одлуку привремених институција у Приштини да укине царине на производе из Србије и Босне и Херцеговине, уз оцену да је тај корак имао позитивне ефекте на поновно успостављање трговине у региону и осигуравање протока робе потребне за борбу против ковида -19.

Високи представник ЕУ за спољну политику очекује да ће, након укидања царина, доћи до брзог наставка дијалога Београда и Приштине, како би се у значајној мери поправили међусобни односи и додаје да именовање Мирослава Лајчака на функцију Специјалног представника за дијалог и друга регионална питања на Западном Балкану, показује снажну жељу ЕУ да настави свој ангажман у оквиру дијалога.

Извор: Косово онлине

Check Also

Конференција о напретку у случају против бивших лидера ОВК 19. маја

Специјални тужилац у случају бившег лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа …