Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ: Становништво села Гојбуља на мети албанских екстремиста

Канцеларија за КиМ: Становништво села Гојбуља на мети албанских екстремиста

Српско становништво села Гојбуља у општини Вучитрн данима је на мети напада групе албанских екстремиста, који су најпре покушали да провале у сеоску цркву, а затим вандализовали стару зграду школе, ломећи прозорска стакла и исписујући графит УЧК на зидовима.

Први инцидент догодио се 27. априла, када је, према речима очевидаца, група од пет пунолетних Албанаца покушала да обије цркву и лупала о црквено звоно, међутим одустали су када су мештани изашли и суочили се са њима, каже се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Други инцидент догодио се два дана касније, 29. априла, када се иста група, појачана са још неколицином вандала, окупила у школском дворишту, почела да ломи стакла и на зиду исписала графит УЧК, а у намери да поломе и стакла на сеоској амбуланти поново су их спречили мештани. Полиција је дошла на место инцидента, али тек након што су се изгредници разишли.

Чињеница да су се оба инцидента у Гојбуљи догодила усред дана и да вандали нису чак осећали ни потребу да се крију, сведочи у коликој је мери угрожено српско становништво јужно од Ибра.

Синоћ се инцидент догодио и у Бабином Мосту у општини Обилић, где су из два српска домаћинства под велом ноћи украдене пољопривредне машине.

Захтевамо од надлежних органа да пронађу и казне починиоце, и да се у Гојбуљи и Бабином Мосту успостави стално полицијско присуство како житељи не би били препуштени на милост и немилост екстремистима и провалницима.

Још једном смо се на ужасан начин осведочили да атмосфера политичке нестабилности на Косову и Метохији подстиче бујање екстремизма и подстиче нападе на имовину Срба, и зато очекујемо да међународни представници на терену обрате више пажње на положај српског народа и предузму проактивне мере како би наш народ био заштићен.

Извор: Саопштење, Канцеларија за КиМ

Check Also

На КиМ 153 новозаражена, четворо преминуло

На КиМ су у последња 24 сата забележена 153 нова случаја коронавируса, а од последица …