Главна / Вести / Србија / Кон: Крива се спушта,у јуну се не очекује присуство вируса

Кон: Крива се спушта,у јуну се не очекује присуство вируса

Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да је Србија ушла у 10. недељу епидемије када се може очекивати да се крива заражености спусти и на један посто, као и да се у јуну не очекује присуство вируса у циркулацији.

“Оно што је чињеница јесте да он и даље постоји, али подсећам да су од 27. априла поцела попуштања. У првој недељи смо имали козметицке салоне, теретание, фризерске салоне, ништа се није догодило, активност и даље слаби што је добро”, рекао је Кон за тв Пинк.

После отварања кафића и ресторана и покретања градског превоза видеће се какав ће ођек то имати, као и полазак деце у вртице, казао је Кон.

“Ово је све под контролом, битно је да се предузимају мере и да се користе на прави начин, али и да се враћамо у живот, јер је и то јако важно”, рекао је Кон.

Како каже, родитељи који ће слати децу у вртиће добиће добре савете од оних који непосредно раде са њима.

“Васпитацице су спремне потпуно и имају искуства, било је разговора да се деца и припреме, не оцекујем било какве проблеме, али, ту смо да уколико било шта цујемо да реагујемо. Не оцекујем да ће вирус на било који начин да се додатно активира”, рекао је Кон.

Што се тиче студената који се враћају у домове каже да то јесу места где може доћи до заражавања али додаје да ако дође до тога у овој популацији оцекују се блажи облици него код осталих.

Како каже, не оцекује никакве проблеме ни у том сегменту друштва.

Кон је истакао да за хроницне болеснике и оне преко 65 година, није још препоруцљиво да користе градски превоз, бар још недељу дана.

Он је оценио да осим спорадицних слуцајева, могу и даље да се дешавају мање епидемије.

“Није немогуце да вирус негде уђе и да се заразе осетљиве особе. Врло је важно да свако ко има неку тегобу одмах да реагује”, рекао је Кон.

Извор: Танјуг

Check Also

Радници Дома здравља “Доња Гуштерица” кренули су пешице пут Грачанице на мирни скуп подрше Србима на северу КиМ

У знак подршке Србима на северу КиМ у центру Грачанице ће бити одржан мирни протест …