Главна / Вести / Косово и Метохија / СЛ:Најава отказа новинарки Александри Доганџић – гушење слободе изражавања

СЛ:Најава отказа новинарки Александри Доганџић – гушење слободе изражавања

Гушење слободе изражавања и етнички мотивисани напади на новинаре српске редакције канала РТК2, те најава отказа новинарки Александри Доганџић је најновији притисак на Србе на Косову и Метохији и слободу говора која се нашем народу систематски одузима.

Српска листа подсећа јавност да се новинарки српског канала ставља на “терет” да је прекршила правила јер је у програму користила термин Косово и Метохија. Подсећамо јавност да је чак и косовским уставом који су донели у Приштини у члану 59.9. гарантовано право грађанима да користе “локалне називе, називе улица и других топографских ознака”.

За област Метохије Албанци користе термин Дукађини, па очигледно у Приштини мисле да Срби немају право да користе своје топониме.

Да иронија буде већа, на тој истој РТК албански новинари и уредници су емитовали велики број прилога који су препуни шовинизма и етничке мржње, и за то ниједан новинар није добио отказ. Последњи пример је довођење у везу звона са српских цркава и руских тајних служби што су осудиле и међународна новинарска удружења. Наравно, у памћењу остаје и скандалозно извештавање Радио телевизије Косова које су из ОЕБС дефинисали као непримерене јер су допринели етничким нападима и погрому Срба 2004. године, за шта нико није сносио одговорност.

Српска листа најоштрије осуђује гушење права српског народа од стране лидера косовских институција и захтева најхитнију реакцију Канцеларије ЕУ на Косову и Метохији, али и ОЕБС, УНМИК, амбасада Квинте и свих новинарских удружења, уједно позивамо и све новинаре РТК2 али у осталих српских редакција и медија да подигну глас и о овом кршењу људских права обавесте све релевантне адресе.

Извор: Саопштење

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …