Главна / Друштво / Мештани Сушице и Новог Бадовца блокирали пут због несташице воде

Мештани Сушице и Новог Бадовца блокирали пут због несташице воде

Већ 12 дана мештани Сушице и Новог Бадовца немају воде. Долазило је само до повремених кратких укључења, а ситуација са водоснабдевањем прети да прерасте у катастрофалну, нарочито ако се узме у обзир и тренутна епидемиолошка ситуација и то што се ради о летњим месецима.

Данас су мештани ова два села одлучили да блокирају локални пут Грачаница – Нови Бадовац- Сушица. Ова блокада била је знак упозорења да ће се са истом наставити, уколико се не пронађе решење за уредно водоснабдевање ових места. Окупљене мештане данас поподне обишао је и председник општине Грачаница, који је рекао да ће учинити све да се ова ситуација што пре реши.

– Ми се са овим проблемом суочавамо већ месец дана уназад, све капацитете наше општине смо усмерили да решимо проблем водоснабдевања у општини Грачаница. Овај проблем није само у местима Бадовац и Сушица, имамо исти проблем и са кућама у Грачаници на Падалишту са зградама, део Лапљег Села. Оно што могу да кажем је да је ниво водостаја језера у Грачаници на веома ниском нивоу, међутим данас смо исто имали састанак са људима из водовода и оно што можемо урадити је да једноставно рестрикцијама пуштамо да сва места у општини Грачаница равномерно буду снабдевена са водом. Данас су мештани са разлогом незадовољни, сутра је велики празник Видовдан и не желе да дочекају госте без воде у кући. Ми ћемо већ данас са нашим службама кренути у проналажење решења а оно што могу да кажем да ћемо још интензивније комуницирати и сарађивати са нашим мештанима на самом терену све док не нађемо решење за овај проблем – казао је Поповић.

Владан Трифић из Бадовца, један од учесника протеста казао је да већи део Бадовца једанаест дана није имао кап воде

– Овај протест овде није упућен против општине Грачаница, ми са њиховим службама имамо изузетну сарадњу,овај протест је пре свега упућен против регионалне водоводне компаније чији радници не раде свој посао, или раде на уштрб нашег насеља. Једино што тражимо од општине је да нам помогне у тим преговорима са регионалном компанијом, да и ми добијемо мало воде“ казао је Трифић.

Он је најавио да ће већ у току данашњег дана организовати састанак са представницима осталих структура, јавних служби и водовода и да ће на том састанку разговарати о могућим решењима овог проблема. Што је нешто касније и учињено, тако да је захваљујући брзој реакцији председника општине и директора јавних служби Владице Трајковића, постигнут тренутни договор.

По речима Трајковића, договорено је да мештани ових села са регионалним Водоводом како би водоснабдевање било уједначено, а истовремено, они ће бити у сталној комуникацији и са општином Грачаница, како би се у континуитету решавао овај проблем који настаје због смањеног нивоа воде на језеру, па постројење производи мањи капацитет воде.

Након разговора са градоначелником окупљени мештани су се разишли, али и најавили нови протест уколико њихов проблем не буде решен.

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …