Главна / Вести / Косово и Метохија / Одржана свечана Видовданска седница Општине Грачаница и СГ Приштина

Одржана свечана Видовданска седница Општине Грачаница и СГ Приштина

У Дому културе у Грачаници одржана је свечана Видовданска седница  општине Грачаница и Привременог  органа СГ Приштина .

У име епархије рашко-призренске говорио је протојереј  Саша Митровић секретар Епископа рашко-призренског Теодосија, који је подсетио да свака беседа о Видовдану је и беседа о љубави и жртви.

„Косово је нешто друго и одваја се од свега другог у нашој историји, то је величанствени жртвеник једног народа, узвишена епопеја мистерије и славе, оно је технички пораз али је морална победа кроз драговољну смрт дакле то је борба за царско небеско“.

Председник општине Грачаницарекао је у свом обраћању присутинима да обележавање Видовдана и косовског боја за нас није питање институција и политичких партија, ми са тим овде живимо и нама је Видовдан сваког дана.

„На нама је да се не дамо, да издржимо и очувамо све оно што нас чини народом који на овом простору има и своје место, своју прошлост, културу и традицују. Темељ те традиције је управо Видовдан. Зато треба чувати и неговати видовданска знамења и не дозволити да нам их други отимају, фалисфикују или каљају. Косово је наш Јерусалим. Било је много страдања, сеоба и бекстава, много мука и невоља али наш народ се враћао“, рекао је Поповић.

Испред СГ Приштина Грачаница обратила се директорица Народне библиотке Бранкица Костић .

„Разапињу нам Косово, разапињу нам цркву, разапињу нам народ. На изворишту видовданског избора царства небеског налазимо нову снагу за ново искушење, а једино митско у свему је наша љубав ка отаџбини, она заиста има ту митску димензију и снагу титана“, казала је Костић.

 

Check Also

Петковић поручио Чеку: Покажите бар минимум верске толеранције

Ваш цинизам и извртање чињеница чак и на дан када бисте могли да покажете минимум …