Главна / Вести / Косово и Метохија / На Приштинском универзитету промовисано девет доктора наука

На Приштинском универзитету промовисано девет доктора наука

Промоција доктора наука који су ове године одбранили докторске дисертације  на факултетима приштинског Универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици одржана је данас у свечаној сали ректората.

Ректор приштинског универзитета Здравко Витошевић је промовисао девет доктораната а биографије промовисаних доктора наука представили су декани факултета на којима су одбранили своје десертације. Свечаности су присуствовали њихови ментори и чланови породица.

За докторе наука су проглашени: Радован Радовановић, Соња Јевтић, Ивана Матијашевић, Игор Симић, Милош Илић, Маша Јакшић, Брако Милетић, Владимир Јакшић и Душан Милисављевић.

Један од промовисаних доктора наука и професор у средњој школи у Лепосавићу Соња Јевтић, каже да јој диплома много значи, јер су то “године рада, труда и одрицања, али да се на крају све то исплати”.

Ректор Универзитета Здравко Витошевић је рекао да промоцјиом доктора наука, Универзитет у Приштини показује континуитет и трајање у ономе што ради, као институција образовања и научно-истраживачког рада.

“Имао сам част и задовољство да промовишем девет колега из различитих области и поља, који су дали свој допринос својим дисертацијама, које су успешно одбрањене, а данашња свечаност и њихова промоција је само залог за будућност, не само нашег Универзитета већ и шире друштвене заједнице и Републике Србије у целини. Њихова залагања и енергија, њихово присуство до дана данашњег, јесте довољан залог да верујемо да ће Универзитет трајати и следећих педесет година, и бити довољно добар да, универзитетској и међународној сарадњи и сарадњи која га очекује у свим пољима, буде један од лидера у региону” рекао је Витошевић.

Данашњој свечаности су присуствовали и декан Медицинског факултета Татјана Новаковић, декан Природно-математичког факултета Небојша Живић, декан Правног факултета Душанка Јововић и декан Факултета техничких наука Небојша Арсић.

Чланови комисија пред којима су кандидати одбранили своје докторске дисертације су проф. др Милутин Милосављевић, проф. др Бранка Петковић и доц. др Душко Челић.

Свечаност поводом 50 година трајања и рада Универзитета биће одржана сутра у 12 часова, одржавањем заједничке свечане седнице Сената и Савета Универзитета. Најбољим студентима биће уручене награде “Истакнути студент”. Други део свечаности планиран је за 28. септембар у свечаној сали у Звечану, уз присуство свих академика САНУ, свих декана и ректора у Србији.

Извор: Радио Косовска Митровиц

Check Also

Дрецун: Приштина обесмислила дијалог

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас да је Приштина последњим једностраним …