Главна / Друштво / Дан Уједињених нација

Дан Уједињених нација

unУН су када су основане имале 51 земљу чланицу у својим редовима, а данас 193 државе имају представнике у згради на Ист риверу у Њујорку.

Поред седишта организације у Њујорку, своје испоставе УН има и у Женеви, Бечу и Најробију.

Савет безбедности, као најутицајније тело УН, броји 15 чланова, од којих су пет стални – Кина, Француска, САД, Русија и Велика Британија, и 10 несталне чланице које се ротирају. Сада су несталне чланице Савета безбедности Аргентина, Аустралија, Азербејџан, Гватемала, Лускембург, Мароко, Пакистан, Република Кореја, Руанда и Того.

Пре неколико дана, дошло је до својеврсног скандала, пошто је Саудијска Арабија саопштила да неће од 1. јануара наредне године попунити своје место као нестална чланица.

Мисија те земље при УН је саопштила да због “дуплих стандарда” Савета безбедности у вези са кризом у Сирији, Саудијска Арабија неће прихватити да буде део тог тела.

Процењује се да је годишњи буџет УН око пет милијарди долара, од чега највећи део одлази на мировне мисије под окриљем те организације широм света. Највећи донатори буџета су САД (22 одсто), Јапан (10,8 одсто), Немачка (7,1 одсто), Француска (5,6 одсто), Кина (5,1 одсто), Италија (4,4 одсто).

Први човек УН Банк Ки Mун на ту функцију је изабран 1. јануара 2007. године, а од 2011. године у другом мандату воду светску организацију, и на тој функцији ће се налазити до краја 2016. године.

Од септембра 2012. до септембра ове године, председник Генералне скупштине УН био је Вук Јеремић, бивши шеф дипломатије Србије.

 

Check Also

Проф. Васић и др Ђорговић сагласни да је рано дијагностиковање карцинома дојке пресудно у излечењу

Карцином дојке је најчешћи узрок оболевања и умирања жена од малигних болести широм света, показала …