Главна / Вести / Србија / Вучић стигао у Париз, са Макроном вечерас о Косову и Метохији

Вучић стигао у Париз, са Макроном вечерас о Косову и Метохији

Председник Србије Александар Вучић допутовао је данас пре подне у дводневну посету Паризу, где ће се у вечерњим сатима састати са председником Француске Емануелом Макроном.

У центру пажње разговора двојице лидера иза затворених врата биће дијалог Београда и Приштине, а, како је најављено, разговараће и о европском путу Србије, билатералним односима двеју земаља, пандемији корона вируса.

После састанка двеју делегација, уследиће радна вечера коју Макрон организује у част председника Вучића, који је уочи пута у Париз поручио да иде ””да се бори за Србију, Косово и Метохију, наш народ и интересе наше земље”.

Реч је о врло важном сурету на коме ће прдседник Вучић сигурно тражити подршку и разумевање за српске интересе од председника Макрона, који је више пута изјавио да Србија и њен председник у њему имају искреног пријатеља.

Та подршка за уважавање српских интереса била би неопходна у тренутку када је одложен састанак заказан на иницијативу Ричарда Гренела у Белој кући на ову тему, а ЕУ у пуној дипломатској офанзиви да она приведе крају косовски проблем, уз неприкривен циљ – међусобно признање.

У сваком случају, председнику Вучићу ће после сусрета са Емануелом Макроном бити много јасније шта може очекивати од сустрашњег видео-самита посвећеног косовском питању.

Самит је Макрон организовао заједно са немачком канцеларком Ангелом Меркел, а на њему ће учествовати и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борел и косовски премијер Авдулах Хоти.

За недељу 12. јула планиран је састанак у Бриселу председника Вучића са Хотијем, а уз присуство Борела и Лајчака.

Дани који следе неће бити лаки за председника Србије, који ће сигурно бити изложен огомном притиску и у Паризу и у Бриселу, а из Београда на ове значајне сусрете иде после немира који су организовани претходне две вечери, а које познаваоци прилика виде и као покушај да се његова преговарачка позиција ослаби.

“Ја ћу свој посао, да будем председник Србије обавити на најбољи могући начин и грађани могу да буду спокојни”, поручио је јуче председник Вучић пред пут у Париз после кога ће отпутовати у Брисел, где ће у суботу бити на вечери коју, поводом обнављања дијалога Београда и Приштине, организује председник Европског савета Шарл Мишел, а којој ће присуствовати и Жозеп Борел и косовски премијер Авдулах Хоти.

Check Also

Почасна артиљеријска паљба поводом Дана победе

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић присуствовао је почасној паљби коју су данас на …