Главна / Вести / Србија / Скупштина наставља расправу о легализацији

Скупштина наставља расправу о легализацији

skupstina_srbijeПосланици републичког парламента настављају претрес амандмана на нова законска решења о легализацији.

На тај законски предлог парламентарци су уложили око 170 амандмана, од којих је Влада прихватила 19.

Министар грађевинарства Велимир Илић позвао је све посланике да још једном размотре законска решења и да их подрже, наводећи да су прихваћени сви амандмани који су били добри.

Добро ће бити за све да се закон усвоји и да се стави тачка на дивљу градњу.

Међутим, опозиција је изнела низ критика на нова законска решења, а ЛДП затражио да се закон повуче из скупштинске процедуре, јер је, како сматрају, толико лош да му “нема помоћи”.

Социјалисти су нагласили да коначно треба да се стави тачка на бесправну градњу и да се доношењем и Закона о планирању и изградњи Србија коначно уведе у легалне токове и легалну изградњу.

Нови Закон о легализацији објеката, који предвиђа да само локалне самоуправе одређују цену и попусте, потпуно је усклађен са Уставом и трајно ће решити тај проблем, раније је рекао министар Илић.

Уставни суд прогласио је неуставним део Закона о планирању и изградњи који се односи на легализацију, јер држава не може да одређује цену легализације већ је то у искључивој надлежности локалних самоуправа, као и зато што су због предвиђених попуста били дискриминисани они који су платили скупу легализацију.

Нови закон се односи на бесправне објекте изграђене до 11. септембра 2009. године за које је захтев за легализацију поднет до 11. марта 2010.

У том року поднети су захтеви за легализацију око 720.000 објеката, а према подацима Републичког геодетског завода, у Србији има укупно око 1,3 милиона објеката неуписаних у катастар.

Извор: РТС

Check Also

Ђурић: Вучић спреман да за Србију да све и решен да Србију не да ни за шта

Потпредседник Српске напредне странке и амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић поручио је да ову …