Главна / Вести / Србија / Кацин се залаже да преговори о придруживању Србије ЕУ почну у децембру

Кацин се залаже да преговори о придруживању Србије ЕУ почну у децембру

kacinИзвестилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин представио је данас пред Спољнополитичким комитетом ЕП годишњи извештај о Србији и заложио се да преговори о придруживању Европској унији почну већ у децембру.

“Међувладину конференцију ЕУ-Србија треба одржати у децембру ове године, како би се остварио напредак у европским интеграцијама Србије”, рекао је Кацин на седници Комитета у Стразбуру.

У Кациновом извештају, који је Тањуг раније објавио, власти у Београду се похваљују због напретка у нормализацији односа са Приштином, као и због унутрашњих реформи, поготово у правосуђу и борби против организованог криминала.

Известилац је истовремено упозорио да се не смеју занемарити други изазови, па је тако оштро критиковао одлуку власти да не дозволе одржавање Параде поноса у Београду у септембру.
“Владавина права и заштита права мањина, укључујући ЛГБТ популацију, су у срцу процеса придруживања”, поручио је Кацин.

Кацин је поздравио то што је почес скрининга отпочео поглављима 23 и 24, које се тичу правосуђа, безбедности и владавине права и нагласио озбиљност изазова са којима ће се Србија суочавати у новој фази односа са ЕУ.
“Власти морају да крену са применом Медијске стратегије “, рекао је известилац и додао да што пре треба решити проблем финансирања јавног сервиса, те да рекламирање државних предузећа не би смело да се злоупотребљава као средство притиска на независност медија.

На крају, Кацин се осврнуо на тешко стање у привреди, поготово кад је реч о незапослености, и указао да нови пакет Владиних мера ужива подршку Међународног монетарног фонда и Светске банке.

Комитет за спољну политику ЕП ће у новембру одржати још једну расправу о Кациновом извештају, након чега ће финална верзија у јануару бити понуђена посланицима на усвајање у виду резолуције.

Извор: РТС

Check Also

Селаковић у Холандији: Сто тридесет година дипломатских односа, подршка Хага “Отвореном Балкану”

Министар спољних послова Никола Селаковић састао сe у Хагу са холандским шефом дипломатије Беном Kнапеном, …