Главна / Вести / Косово и Метохија / Радомировић: Хоспитализовано 112 пацијената са корона вирусом

Радомировић: Хоспитализовано 112 пацијената са корона вирусом

Пацијенти позитивни на корона вирус из српских средина на КиМ,углавном се лече у Клиничко болничком центру у Косовској Митровици у којем тренутно има довољно капацитета, јер су многа одељења ове здравствене установе претворена у ковид болницу. Заштитне опреме и лекова за сада  има довољно, као и стручног кадра,да се изборе са вирусом.

У КБЦ у Косовској Митровици хоспитализовано је 112 пацијената са корона вирусом, међу којима има и оних са тешком клиничком сликом и налазе се на респиратору.

“Тренутно се у ковид болници са јутрошњим подацима којима располажемо лечи 89 пацијената код којих је потврђена ковид инфекција, а притом 23 пацијента се налазе у тријажном центру који су тестирани или који ће се тестирати тако да за њих очекујемо и потврду. Углавном се  ту ради о лакшим, средње тешким па и тежим клиничким сликама. Имамо 4 пацијента смештених у респираторном центру, од тога су 3 интубирана, што значи захтевају и коришћење респиратора”, каже за ТВ Мост др Даница Радомировић  начелница инфективног одељења КБЦ Косовска Митровица.

За сада има довољно капацитета јер су многа одељења претворена у ковид болницу, а има и заштитне опреме као и неопходних лекова за лечење пацијената позитивних на ковид-19.

“Због све већег броја ковид пацијената интернистички блок је опредељен да буде ковид болница. Ту су сва три одељења интернистичког блока, затим кожно одељење, одељење неурологије и психијатрије, онкологија која је одређена да буде респираторни центар. Све укупно 180 постеља заједно са респираторним центром, укључујући и инфективно одељење. Личном и заштитном опремом смо потпуно снабдевени. Што се тиче лекова имамо и довољан број антибиотика и лекова који се сада по протоколу лечења за ковид-19 користе”, рекла је Радомировић.

Иако је тренутно епидемиолошка ситуација у већински српским срединама на КиМ нешто боља него претходних недеља инфектолози истичу да још није време за опуштање. Апелују на грађане да буду одговорни и придржавају се препоручених мера заштите.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Обележене 23 године од првих отмица здравствених радника на КиМ

Удружење породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији обележило је данас 23 године од …