Главна / Вести / Косово и Метохија / ОЕБС: Инциденти усмерени на имовину косовских Срба изазивају забринутост

ОЕБС: Инциденти усмерени на имовину косовских Срба изазивају забринутост

Мисија ОЕБС на Косову изразила је забринутост због три недавна инцидента који су усмерени на имовину косовских Срба у општинама Исток и Клина.

“Ови инциденти изазивају забринутост, посебно зато што су погодили повратничка села и куц́е које су изграђене као део програма усмерених на повратак и реинтеграцију у сарадњи са косовским институцијама”, наведено је на Фејсбук налогу Мисије ОЕБС на Косову.

Брз одговор Косовске полиције на инцидент у селу Љубожди 28. јула, поручују из Мисије ОЕБС, јасно показује да одговорне институције могу успешно да реагују и надају се да ц́е и остали случајеви бити ефикасно решени.

Претећа порука на енглеском језику “killer” (убица) исписана је недавно на зиду ограде око породичног дома српских повратника Александра и Весне Пешић у Клини.

Српски повратници у овом крају били су до сада више пута на мети непознатих нападача, а осим исписивања претећих графита и физичких напада, десиле су се и бројне пљачке српске имовине, али починиоци су у највећем броју случајева остали непознати и некажњени.

Манастир Дечани је на свом Твитер налогу објавио пре месец дана да су локални Албанци оскрнавили крст који је исцртан у дрвету приликом традиционалне Духовске Литије у селу Љубожда.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Опасна “излазна стратегија” Запада на Косову довела би до етничког чишћења Срба

С обзиром да институције на Косову не могу да обезбеде мир српском народу и неалбанцима, …