Главна / Вести / Косово и Метохија / Нова рунда дијалога у Бриселу, Ђурић се састао с Лајчаком

Нова рунда дијалога у Бриселу, Ђурић се састао с Лајчаком

Директор Kанцеларије Владе Србије за KиМ Марко Ђурић састао се у Бриселу са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчком уочи нове рунде експетских разговора Београда и Приштине.

Претходно се с представником ЕУ састао шеф делегације Приштине Скендер Хисени, након чега све три стране да заједно наставе разговоре о несталим и расељеним лицима и економским питањима.

Нова рунда дијалога у Бриселу, Ђурић се састао с Лајчаком

Очекује се да се данашња рунда дијалога Београда и Приштине на експертском нивоу заврши око 18.30.

У питању је трећа рунда експертских разговора од поновног покретања дијалога Београда и Приштине средином јула када су се у Бриселу састали председник Србије Александар Вучић и премијер Kосова Авдулах Хоти уз посредство шефа дипломатије ЕУ Жосепа Борела и специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака.

Према плану ЕУ посредника, након разговора на највишем политичком нивоу, тимови експерата разговарају о детаљима тема које су покренуте на политичком нивоу.

“За нас је важнији квалитет него брзина. Фокусирани смо на постизање свеобухватног правнообавезујућег споразума, али то зачи и да ће он бити потписан када се сва отврена питања договоре између Беогрда и Приштине”, изјавио је тим поводом порпарол ЕУ Петер Стано за Танјуг.

Председник Србије Александар Вучић је током разговора са премијером Авдулахом Хотијем 16. јула нагласио важност решавања питања несталих и расељених са подручака KиМ.

Истовремнео, Вучић је нагласио да су економски односи и споразуми у интересу обе старне, али да они не подразумевају нити ратну одштету нити било какво посредно признање независне државе на подручју KиМ.

Нова рудна разговора на виском политичком нивоу између Београда и Пруштине најављена је за почетак септембра, највероватније 7. септембра, непосредно након разговора две стране у Вашингтону, 4. септембра.

Check Also

“СВЕ ШТО САМ САЊАО И ОЧЕKИВАО – ТО СЕ ОСТВАРИЛО”! Срећа и радост у породици Здравковић због чувене хармонике – немерљива!

Пословна сарадња или пријатељство – линија је понекад заиста танка, али када се споји и …